Në Maqedoninë e Veriut sot po mbahet rraundi i dytë i zgjedhjeve presidenciale, ku 1.814.317 qytetarë me të drejtë vote do të mund të zgjedhin njërin nga dy kandidatët për kryetar të shtetit, Gordana Siljanovska Davkova dhe Stevo Pendarovski, të cilët fituan më shumë vota në rrethin e parë të 24 prillit.

Për Siljanovska Davkovën votuan 363.085 votues, ndërsa Pendarovskin 180.499, që ishte e pamjaftueshme për zgjedhjen e presidentit.

Në rrethin e dytë të votimit do të zgjidhet kandidati që do të marrë shumicën e votave, por kush është arritja e dakordësisë prej më shumë se 40%, pra në zgjedhje duhet të dalin 725.727 votues.

Nëse në rrethin e dytë asnjëri nga dy kandidatët nuk ka marrë numrin e duhur të votave, e gjithë procedura e zgjedhjes përsëritet.

Në 6 ciklet e mëparshme zgjedhore, kushti ishte plotësuar.

Në vitin 2019 jehona e zgjedhësve në rrethin e dytë ishte 46.65%, më 2014 – 54.36%. Në vitin 2009 pati jehonë më të vogël me 42.61%, kurse jehona më e madhe e votuesve është shënuar një zgjedhjet e para, në vitin 1994, kur në vendvotime dolën 77.4% e votuesve.

Presidenti i Republikës zgjidhet në zgjedhje të përgjithshme me votim të fshehtë, për një periudhë 5-vjeçare. I njëjti person mund të zgjidhet President i Republikës vetëm dy herë. Presidenti i Republikës duhet të jetë shtetas i Republikës së Maqedonisë së Veriut.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb