Njerëzimi duhet të ndryshojë stilin e jetës për të përballuar krizën mjedisore të shkaktuar nga ndryshimet klimatike , paralajmëroi një zyrtare e OKB-së .

Në një intervistë, Tatjana Hema , koordinatorja e Konventës së Barcelonës UNEP-MAP (Programi i Kombeve të Bashkuara për Mjedisin-Plani i Veprimit Mesdhetar), e cila vizitoi Stambollin për Javën e Gjelbër Mesdhetare, ndau vlerësimet e saj për ndryshimin e klimës dhe ndikimin e tij në Mesdhe.

Hema tha se masat sipas Konventës së Barcelonës dhe në bashkëpunim midis të gjitha palëve kontraktuese — 21 vende mesdhetare dhe BE — adresojnë ruajtjen e biodiversitetit, mbrojtjen e ekosistemit, krijimin e zonave të mbrojtura detare, mbrojtjen e specieve në rrezik, parandalimi i ndotjes nga burimet tokësore ose nga transporti nga deti.

Duke theksuar vendimet e rëndësishme të marra në dy takimet e tyre të fundit, Hema tha: “Ka një përkushtim shumë të fortë, por që vendimi të zbatohet duhet mbështetje. Dhe kjo është arsyeja pse ne si UNEP-MAP, bëjmë më të mirën për të ofruar ndihmën e nevojshme teknike dhe financiare për vendet në mënyrë që të zbatohet.”

Hema vuri në dukje situatën e rëndë në Mesdhe, një nga rajonet më të prekura nga ndryshimet klimatike.

“Temperatura mesdhetare po rritet më shpejt në krahasim me rajonet e tjera. Dhe kjo, natyrisht, paraqet sfida të mëdha për rajonin nga perspektiva mjedisore, nga një perspektivë ekonomike dhe nga një perspektivë shëndetësore. Ndryshimi i klimës është një fenomen global dhe shumë veprime po ndërmerren në nivel global, dhe Mesdheu nuk është një përjashtim.

Ajo gjithashtu përmendi se UNEP-MAP është duke u fokusuar në përshtatjen ndaj ndryshimeve klimatike, duke konsideruar rishikimin e strategjisë ekzistuese, mbledhjen e burimeve dhe marrjen e masave konkrete të përshtatjes.

“Duhet të ndryshojmë stilin e jetesës. Nuk mund të vazhdojmë me të njëjtat modele. Kjo është arsyeja pse arsimi është i rëndësishëm. Përfshirja e të rinjve dhe grave është e rëndësishme. Sepse duhet të mendojmë jo vetëm për tani, por edhe për të ardhmen. ”

“Modeli i jetesës që ne kemi nuk është i qëndrueshëm. Është vërtetuar tashmë, dhe kjo është arsyeja pse ka një angazhim shumë të fortë për të ecur drejt ekonomisë rrethore, drejt konsumit dhe prodhimit të qëndrueshëm. Dhe kjo kërkon një përpjekje shumë të mirë. Fokusi ynë është të marrim masat e nevojshme dhe adekuate për të mbrojtur detin dhe bregdetin, por nuk e shikojmë të veçuar”.

Zyrtarja theksoi se nuk ka vend për pesimizëm dhe se ka ende kohë për të marrë masat e nevojshme.

“Besoj se jemi vonë, e dimë që jemi vonë, por jemi ende në kohë për të ndërmarrë veprimet e nevojshme për të arritur atë që duam dhe ky është një ndryshim i rëndësishëm transformues.

“Duhet të merren masa për të minimizuar ndotjen, për të minimizuar prodhimin e mbetjeve, për të minimizuar konsumin e energjisë. Kjo është ajo që ne të gjithë po punojmë.”

Ajo theksoi se e gjithë bota është e vetëdijshme për këto objektiva dhe se ato nuk mund të arrihen pa punuar së bashku.

Ekonomia rrethore është një sistem ekonomik që inkurajon ripërdorimin dhe rigjenerimin e materialeve ose produkteve në një mënyrë të qëndrueshme ose miqësore me mjedisin.

“Ka hapësirë ​​që secili të luajë rolin e vet, për të gjitha kategoritë e shoqërisë, dhe në veçanti edhe për sektorin privat… Zgjidhja nuk është vetëm të kesh një biznes, të marrësh një fitim dhe më pas të shkatërrosh mjedisin. Ka një kuptim shumë më i mirë se ne duhet të punojmë me parandalimin në mendje, me qëndrueshmërinë në mendje, me ekonominë rrethore në mendje.”

Ajo përfundoi duke theksuar: “Është bërë shumë punë në ndërgjegjësimin e vendimmarrësve, ndërgjegjësimin e publikut, të grave, të rinjve, biznesmenëve, industrisë dhe gjërat po ecin. Por siç thashë, të gjithë duhet të punojmë më shumë për ta kapërcyer dhe mesazhi është se nuk mund të jetë vetëm qeveria, nuk mund të jetë vetëm biznesi.

 

(A.A/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb