Kartëmonedhat me portretin e mbretit do të dalin për herë të parë më 5 qershor, tha Banka e Anglisë.

Portreti i Charles do të shfaqet në modelet ekzistuese të të katër kartëmonedhave (5 £,  10 £, 20 £ dhe 50 £ ) , pa ndryshime të tjera në modelet ekzistuese.

Kartëmonedhat polimere që shfaqin portretin e mbretëreshës së ndjerë Elizabeth II do të mbeten kurs ligjor dhe do të qarkullojnë së bashku me kartëmonedhat e Mbretit Charles III .

Kartëmonedhat e reja do të printohen vetëm për të zëvendësuar ato që janë përdorur dhe për të plotësuar çdo rritje të përgjithshme të kërkesës për kartëmonedha.

Banka e Anglisë tha se qasja e saj është në përputhje me udhëzimet nga Shtëpia Mbretërore, për të minimizuar ndikimin mjedisor dhe financiar të këtij ndryshimi.

Kjo do të thotë që njerëzit do të fillojnë të shohin shumë gradualisht kartëmonedhat e reja të King Charles në portofolin e tyre.

Imazhet e kartëmonedhave të reja të King Charles u zbuluan për herë të parë në dhjetor 2022.

Imazhi i mbretit do të shfaqet në pjesën e përparme të kartëmonedhave, si dhe në dritaren e qartë të sigurisë.

Edhe pse kartëmonedhat që do të hyjnë në qarkullim më 5 qershor do të shfaqin një portret të ri të monarkut, ana e pasme e çdo kartëmonedhe do të mbetet e pandryshuar.

Seria aktuale e kartëmonedhave paraqet Sir Winston Churchill në 5 £, Jane Austen në 10 £, JMW Turner në 20 £ dhe Alan Turing në 50 £.

Njerëzit do të mund të shkëmbejnë kartëmonedhat e Mbretëreshës Elizabeth II me kartëmonedhat e Mbretit Charles përmes Bankës së Anglisë, megjithëse do të zbatohen disa kufizime. Banka tha se detaje të mëtejshme për këtë do të jepen më afër kohës.

Një seri ankandesh bamirësie të kartëmonedhave me numër të ulët seri do të mbahen gjithashtu gjatë verës në Spink & Son. Paratë e mbledhura do të dhurohen për bamirësi. Më shumë detaje do të bëhen të disponueshme në faqen e internetit të Spink & Son, tha banka.

Monedhat që mbajnë figurën zyrtare të mbretit u shfaqën për herë të parë në qarkullim në zyrat postare në Mbretërinë e Bashkuar që nga dhjetori 2022.

Kartëmonedha e parë e Bankës së Anglisë që përmban portretin e Mbretëreshës Elizabeth II ishte një kartëmonedhë 1 £ e lëshuar në vitin 1960.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb