Gazmend Oketa u kthye një vit më parë në shtëpinë e tij politike. Por ai është i bindur se dera e hapur e PD-së për bashkimin e kontributeve ndër vite, rikthejnë të djathtën në pushtet.

Si anëtar i Këshillit Kombëtar, ai fton në Partinë Demokratike të gjithë ish-funksionarët demokratë, por edhe intelektualët dhe qytetarët e vendit të bashkohen për ta bërë sërish fituese opozitën. Z.Oketa thotë për “Gazeta shqiptare”, se rotacioni politik eshtë i pashmangshëm por PD-se i kujton se duhet të bëje premtime të thjeshta dhe të realizueshme. Sipas tij, qeveria ka rënë moralisht dhe në gjykimin e tij një palë zgjedhje e rrëzojnë juridikisht. Pavarësisht kësaj, Gazmend Oketa e sheh të vështirë shkëputjen e Edi Ramës sipas tij nga ‘ortakëria’, me krimin, përpjekjet e Ilir Metës i quan serioze për t’i dhënë një mundësi zgjidhjes së krizës politike, ndërsa për Lulzim Bashën thotë se pavarësisht skepticizmit, koha i dha të drejtë politikave të tij opozitare si në deklarata ashtu dhe në qëndrime…

Shqipëria mori një “Po” me kushte për hapjen e negociatave me BE-në. Përse vit pas viti ka kushte të reja për vendin tonë?
Gjykoj se po-ja e dhënë nga Bundestagu është një po për Shqipërinë, ndërsa kushtet e vendosura, janë kushte të cilat i vendosen qeverisë shqiptare. Them qeverisë shqiptare dhe jo politikës shqiptare, pasi vetëm kushti për reformën zgjedhore kërkon dhe përfshirjen e opozitës, ndërsa kushtet e tjera janë posaçërisht për qeverinë. Fakti se në vend që Shqipëria të merrte ftesën pa asnjë kusht, siç e mori Maqedonia e Veriut, merr një ftesë me shumë kushte tregon regresin që ka bërë Shqipëria gjatë këtyre gjashtë viteve që Rilindja ka marrë drejtimin e vendit. Edhe këtë ftesë më kushte, më së shumti gjykoj se e kemi përfituar për shkak të “llogarive” gjeopolitike të vendeve anëtare të BE dhe për shkak të vullnetit të tyre për të mos i ndarë të dy vendet në këtë proces. Penalizimi i Maqedonisë së Veriut për shkak të Shqipërisë do zbehte besueshmërinë e BE në rajon. Vendimi i marrë e shmang këtë efekt negativ dhe i hap më së shumti rrugën Maqedonisë së Veriut për të ecur e pavarur nga progresi i Shqipërisë drejt anëtarësimit të plotë.

Nisur nga gjendja kritike në të cilën ndodhet Shqipëria, a besoni se kushtet e vendosura nga Gjermania janë rruga që çon drejt zgjidhjes së krizës së thellë politike, institucionale dhe ligjore ku është futur vendi?
Secili nga kushtet e vendosura së pari, tregon një njohje shumë të mirë të situatës në vend nga ana e politikës Gjermane. Ndikimi i tyre në zgjidhjen e krizës varet nga përgjegjshmëria dhe vullneti i kryeministrit shqiptar. Them se varet nga vullneti i kryeministrit, pasi sot Shqipëria është thjesht një sistem kryeministror dhe jo një republikë parlamentare siç duhej të ishte. Sot kryeministri i vendit kontrollon të gjitha pushtetet. Pushtetin ekzekutiv, legjislativ, atë të drejtësisë, si të drejtësisë së vjetër ashtu dhe atë të drejtësisë së re, si dhe pushtetin mediatik. Shtoi këtyre pushteteve dhe bashkëpunimin me botën e krimit dhe paratë e pista dhe kështu krijohet panorama e plotë e kushteve të vendosura për t’u zgjidhur. Nëse z. Rama në rastin më të mirë mund të fillojë të tërhiqet nga katër pushtetet e para, gjë që nuk ka asnjë shenjë se mund të ndodhë, e shoh të vështirë tërheqjen e tij nga ortakëria që ka bërë me krimin e organizuar, pasi ky i fundit funksionon me “rregulla’ të tjera.

jë betejë e gjatë politike e opozitës kundër Edi Ramës, por ai sërish është në pushtet. Si mund të shkohet drejt zgjidhjeve ligjore? Çfarë e zgjidh konkretisht krizën politike?
Fatkeqësisht Shqipëria ka shkuar drejt një modeli monist, dhe modele të tilla nuk lënë shumë hapësirë për zgjidhje demokratike. Modelet demokratike perëndimore tregojnë se në raste krizash politike, drejtuesit politikë kanë ditur të vendosin fatet e vendeve të tyre përpara fateve personale politike. Në rastin tonë, kriza nuk është thjesht politike. Gjatë këtyre 30 viteve tranzicion, Shqipëria ka pasur vazhdimisht kriza politike, dhe në çdo rast, në fund, me pluset apo minuset e veta, është gjetur një zgjidhje apo një kompromis politik. Kriza aktuale politike në raport me krizat e mëparshme ka një faktor shtesë, i cili ndikon negativisht dhe e pengon zgjidhjen e krizës. Ky faktor shtesë, i cili më parë nuk ka ekzistuar, është marrëdhënia dhe varësia që z. Rama dhe Rilindja, kanë krijuar me botën e krimit dhe pushtetin ekonomik. Nëse më parë, partitë politike konsultoheshin me kryesitë apo forumet drejtuese të tyre për të dalë me një zgjidhje politike, në krizën aktuale, z. Rama konsultat apo dakordësinë duhet ta marrë jashtë strukturave politike, pasi marrëveshjet për koncesione, PPP, tenderë, ndërtime shumëkatëshe ku pastrohen miliona euro, i ka bërë me individë të cilët kryesisht janë jashtë strukturave politike. Ka dhe disa prej tyre të cilët z. Rama i ka veshur me pushtet politik duke i bërë deputet apo kryetarë bashkie, pavarësisht se ligji i dekriminalizimit e pengon një gjë të tillë, pikërisht i diktuar nga bota e krimit e cila përveç pushtetit ekonomik tashmë ka shtrirë ndikimin dhe përfaqësimin edhe në pushtetin politik. Këta individë nuk kanë as formimin dhe as gatishmërinë për të hequr dorë nga përfitimet marramendëse edhe pse shumica janë përfitime të paligjshme. Vetëm zgjedhjet e lira dhe të ndershme do të mund ta çlironin si Shqipërinë, ashtu dhe vetë Partinë Socialiste nga uzurpimi që bota e krimit i ka bërë si ekonomisë ashtu dhe politikës shqiptare.

Presidenti Ilir Meta sipas jush me vendimet e tij e ndihmoi apo e ndërlikoi edhe më tepër krizën në vend?
Gjykoj se institucioni i Presidentit të Republikës, bëri një përpjekje serioze për ti dhënë një mundësi zgjidhjes së krizës politike. Nëse reagimi ndaj asaj përpjekje do kish qenë më i përgjegjshëm nga ana e z. Rama, mendoj se sot një pjesë e mirë e kushteve të vendosura nga parlamenti gjerman nuk do të ekzistonin dhe kriza politike do kish hyrë në rrugën e zgjidhjes.

Intervistën e plotë e lexoni në Gsh.al

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb