Truri juaj është tepër sylesh. Ndërsa zakonisht bën një punë të mirë në perceptimin e kërcënimeve dhe duke ju mbrojtur prej tyre, shpesh nuk mund të bëjë dallimin midis frikës reale dhe imagjinare. Ata të dy shkaktojnë reagime të ngjashme fizike dhe psikologjike, kjo është arsyeja pse slitë dhe filmat e frikshëm mund të jenë të tmerrshëm dhe emocionues.

Këto sinjale të rreme mund t’ju bëjnë gjithashtu të ndjeni ankth ekstrem kur keni një goditje të pazakontë të lëkurës, një periudhë dhimbjeje të rastësishme në gjoks ose kur dëgjoni lajme për një shpërthim të lisë së majmunëve .

Përpara se ta kuptoni, po kërkoni “Dr. Google” në një përpjekje të dëshpëruar për të lehtësuar shqetësimet tuaja për të pasur një sëmundje ose sëmundje të rëndë. Në vend të kësaj, ju lexoni një listë me simptoma të paqarta që ju bëjnë të mendoni se keni kancer ose jeni disa sekonda larg nga një goditje në tru.

Kur ky cikël bëhet i tepruar deri në atë pikë sa ndikon në jetën tuaj të përditshme ose aftësinë për të funksionuar, është një gjendje psikiatrike e diagnostikueshme: çrregullim ankthi i sëmundjes, i njohur më parë si hipokondriaza.

“Ankthi në vetvete është me të vërtetë frika nga e panjohura dhe toleranca e pasigurisë – dhe ka shumë për shëndetin tonë që ne nuk i dimë,” tha Thea Gallagher, asistent profesor klinik i psikiatrisë në NYU Langone Health. “Ajo ka tendencë të lulëzojë vërtet dhe të mbijetojë nga frika se çfarë mund të jetë.”

Studimet tregojnë se diku midis 2% dhe 13% e popullsisë së përgjithshme dhe 5% deri në 30% e njerëzve me kushte themelore mjekësore, do të përjetojnë ankth sëmundjeje në një moment të jetës së tyre. Raportet anekdotike sugjerojnë se është edhe më e lartë tani që pandemia e COVID i ka bërë njerëzit të kujdesen për shëndetin e tyre si kurrë më parë.

Por jo të gjithë ata që shqetësohen për shëndetin e tyre kanë çrregullim ankthi nga sëmundje. Shqetësimet e herëpashershme për shëndetin tuaj janë normale dhe të nevojshme – çfarë tjetër do t’ju bënte të shkoni më në fund te mjeku për të trajtuar simptomat e çuditshme? Dhe nëse keni një gjendje kronike, një histori familjare ose probleme shëndetësore të së kaluarës, është e kuptueshme që të keni shqetësime të vazhdueshme për çështjet e së ardhmes.

Ja se si të dalloni nëse ankthi juaj shëndetësor është një problem më vete.

Çfarë është çrregullimi i ankthit nga sëmundja?
Njerëzit me çrregullim ankthi të sëmundjes janë të pushtuar nga shqetësimet invazive për problemet shëndetësore që ata mendojnë se kanë, dhe këto mendime shpesh vazhdojnë pavarësisht nga testet dhe skanimet e përsëritura që përjashtojnë çdo sëmundje. Simptomat fizike mund ose nuk mund të jenë të pranishme, por nëse janë, ato zakonisht janë të buta, por jashtëzakonisht preokupuese.

Njerëzit mund të kalojnë orë të tëra çdo ditë duke kërkuar simptoma të sëmundjes , të fiksohen në reagimet beninje të trupit (si djersitja) si shenja të mundshme të sëmundjes dhe të lexojnë me obsesion çdo efekt anësor të listuar për një mjekim, sigurohuni që të kenë të gjitha. Ata përjetojnë gjithashtu përtypje të lidhura me shëndetin, që është të kesh mendime obsesive dhe të përsëritura.

“Dikur një pacient e përshkroi atë si një xhiron e dënimit,” tha Gallagher. “Ju jeni duke shkuar rreth e rrotull, por në fakt nuk po zgjidhni asgjë.”

Dhe zakonisht nuk është vetëm një sëmundje specifike në të cilën një person me IAD qëndron (kjo quhet nozofobia ), është disa me kalimin e kohës që mund të ndryshojnë në baza javore, tha Gallagher. Është gjithashtu e mundur të ndjeni ankth shëndetësor për të tjerët, zakonisht fëmijët, prindërit ose partnerët romantikë.

E thënë thjesht, IAD nuk është vetëm diçka që njerëzit kanë, por është diçka që njerëzit e bëjnë, sipas psikologes klinik Kirren Schnack, si kërkimi i tepërt i simptomave, skanimi i trupit për gunga ose shenja të pazakonta dhe vizita e shumë mjekëve – ose asnjë, sepse keni frikë nga një gjë e vërtetë. diagnoza – për të njëjtat shqetësime.

“Një person që ka shqetësime normale shëndetësore do të kontrollojë simptomat e tij me një mjek dhe do të vazhdojë me jetën e tij,” tha Kirren, e cila preferon të përmendet me emrin e saj të parë. “Por njerëzit me ankth shëndetësor thjesht nuk mund të heqin dorë nga ideja se ka diçka shumë të gabuar me ta.”

Në raste të rënda, disa njerëz madje do të bëjnë marrëveshje për vdekjen e tyre eventuale, si përgatitja e testamentit të tyre ose zgjedhja e një arkivoli.

Për t’u diagnostikuar, të gjitha këto simptoma duhet të jenë të pranishme për të paktën gjashtë muaj, sipas Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, udhëzimet e diagnostikimit të përdorura nga të gjithë profesionistët e shëndetit mendor.

IAD mori një ndryshim në përditësimin e DSM-së 2013 kur emri i saj ndryshoi nga hipokondriaza në çrregullim ankthi nga sëmundje, domethënë për shkak të stigmës që lidhet me etiketimin si “hipokondriak”. Për shkak se IAD është një diagnozë relativisht e re, prevalenca e saj e vërtetë është kryesisht e panjohur, megjithëse një studim i vitit 2017 sugjeroi se është më pak se 1% e popullsisë .

Megjithatë, COVID-i po mbush zyrat e terapistëve me pacientë të rinj dhe ekzistues për të adresuar shqetësimet për COVID -in e gjatë , vdekjen – veçanërisht duke vdekur vetëm , siç bënë mijëra në fillim të pandemisë – dhe frikën për spitalet e mbingarkuar që kanë pak burime për t’i trajtuar ata nëse marrin i sëmurë, sipas Karen Cassiday, psikologe klinike dhe pronare e Qendrës së Trajtimit të Ankthit në Chicago të Madhe.

“Kam pasur pacientë që nuk kanë qenë në spital për 20 vjet. Ata po ia dilnin mirë dhe më pas filluan të merrnin përsëri simptomat e ankthit të sëmundjes, “tha Cassiday. “Po dëgjoj të njëjtën gjë nga të tjerë që kanë klinika të specializuara si e imja.”

Në mënyrë që të kemi një kuptim të qartë të asaj që është IAD, është gjithashtu e rëndësishme të dimë se çfarë nuk është, tha Cassiday, i cili ishte ish-president i Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës.

Një keqkuptim i zakonshëm është se njerëzit me ankth shëndetësor duan të jenë të sëmurë ose kërkojnë vëmendje. (Nuk është e njëjta gjë si sindroma Munchausen, e cila përfshin falsifikimin ose ekzagjerimin e sëmundjes së dikujt për vëmendje ose arsye të tjera, ose Munchausen me prokurë , kur bën të njëjtën gjë për dikë tjetër, si një fëmijë.)

“Njerëzit që kanë [IAD] dëshpërimisht nuk duan të kenë sëmundjet që ata imagjinojnë se mund të ndodhin,” tha Cassiday. “Ajo që ne dimë nga hulumtimi është se jetët e tyre janë shkatërruar nga kjo. Ata janë në ankth gjatë gjithë kohës. Ata kanë probleme me gjumin, probleme me të menduarit, probleme me fokusimin.”

Ai është gjithashtu i ndryshëm nga çrregullimi i simptomave somatike, një gjendje në të cilën ankthi mund të shfaqet si një problem fizik, si dhimbja e shpinës dhe çrregullimi i konvertimit, në të cilin një person ka probleme neurologjike ose shqisore që nuk mund të shpjegohen me një gjendje mjekësore.

Kush ka më shumë gjasa të zhvillojë çrregullim ankthi nga sëmundje?
Ndryshe nga kushtet e tjera shëndetësore, IAD nuk ka faktorë unik rreziku, të tillë si raca, seksi, përkatësia etnike ose statusi socio-ekonomik, që e bëjnë një person më të prirur për të zhvilluar çrregullimin.

Çrregullimet e ankthit në përgjithësi kanë qenë në rritje tek të rinjtë. Një studim i vitit 2020 i botuar në Journal of Psychiatric Research zbuloi se raportet e ankthit u rritën nga rreth 8% në vitin 2008 në rreth 15% në 2018 tek njerëzit e moshës 18-25 vjeç.

Diagnozat e IAD në mënyrë specifike priren të arrijnë kulmin rreth viteve të fundit të adoleshencës deri në fillim të viteve 20, tha Cassiday.

Fëmijët gjithashtu kanë pjesën e tyre të duhur të ankthit shëndetësor. Cassiday tha se ajo kishte një pacient në kopshtin e fëmijëve që kishte frikë se do të pësonte një atak në zemër dhe një nxënëse të klasës së dytë që besonte se do të zhvillohej një tumor në tru dhe do të vdiste.

Është veçanërisht e zakonshme në mesin e fëmijëve me të dashur të sëmurë, sepse ata nuk e kuptojnë pse ose si njerëzit vuajnë nga sëmundje të ndryshme, sipas Gallagher, i cili tha se COVID ka shtuar konfuzionin.

Ajo tha se një nga pacientët e saj pediatrik e pyeti nëse do të vdisnin sepse ndonjëherë kafshonin thonjtë dhe kapnin hundën; Prindërit e fëmijës në mënyrë specifike u thanë atyre që të mos e bëjnë këtë për shkak të rrezikut të infektimit me koronavirus.

“Fëmijët mund të kenë frikë ashtu si ne të tjerët, dhe shumë herë ka më shumë të panjohura si fëmijë,” tha Gallagher. “Gjërat mund të ndihen dërrmuese ose shqetësuese.”

Rritja me prindër ose familje që janë në ankth ose përgjithësisht ose për shëndetin e tyre mund të bëjë që dikush të ketë më shumë ankth shëndetësor “sepse kjo është ajo për të cilën ata janë mësuar të shqetësohen,” tha Gallagher.

Kushdo që përjeton trauma të lidhura me shëndetin, të tilla si një ngjarje mjekësore si një atak në zemër ose një frikë nga STD, mund të përballet gjithashtu me një gjasë më të madhe për t’u diagnostikuar me IAD sepse këto përvoja “kanë shtyrë një person të besojë se ata nuk kanë siguri , stabilitet ose siguri”, tha Kirren.

“Ankthi shëndetësor fjalë për fjalë po ndihet i pasigurt dhe i paqëndrueshëm në trupin tuaj, [duke vendosur] një pikëpyetje të madhe mbi ekzistencën tuaj”, shtoi ajo.

Njerëzit e moshuar mund të jenë në rrezik për ankthin shëndetësor pasi më shumë miq, partnerë ose anëtarë të familjes vdesin nga sëmundjet ose aksidentet e lidhura me moshën, tha Gallagher. “Ankthi i sëmundjes mund të jetë vërtet nxitës në atë pikë, sepse ato gjëra mund të përkeqësojnë frikën tuaj për të vërtetën se të gjithë do të vdesim një ditë,” tha ajo.

Çrregullimi i ankthit të sëmundjes mund të vijë me kushte të tjera shëndetësore
IAD nuk shoqërohet gjithmonë nga kushte të tjera mjekësore, por kur është, zakonisht është së bashku me çrregullimin obsesiv-kompulsiv për shkak të natyrës përtypëse të mendimeve të dikujt dhe depresionit.

“Njerëzit zhgënjehen shumë sepse ngecin në lak për të mos qenë në gjendje të zotërojnë simptomat e tyre dhe duke menduar se po vdesin nga një sëmundje e tmerrshme çdo ditë,” tha Kirren. “Kjo ua mbaron plotësisht jetën njerëzve, kështu që ata tërhiqen në vetvete.”

Çrregullimi i panikut është një gjendje tjetër e zakonshme që ndajnë disa njerëz me IAD.

Një përqindje më e vogël e njerëzve me IAD do të kenë çrregullime dismorfike të trupit , që është fokusi obsesiv në një të metë të imagjinuar ose të vogël në pamje. Këta pacientë mund të besojnë se kanë një gungë në gjoksin e tyre, për shembull, dhe ta monitorojnë vazhdimisht, pavarësisht se asgjë nuk është aty.

Disa njerëz mund të kenë çrregullime të abuzimit me substancat, por kjo është e rrallë, tha Kirren, sepse “shumica e pacientëve kanë frikë të humbasin kontrollin, kështu që ata nuk marrin medikamente pasi nuk janë të sigurt se çfarë do t’i bëjnë trupit të tyre.”

Pastaj është frika nga vdekja, e njohur mjekësisht si thanatofobia.

Ankthi i vdekjes nuk është një çrregullim i njohur në DSM, por psikologët thonë se frika kryesore e shumë pacientëve me IAD është vetë vdekja. Për të tjerët, është vuajtje.

“Ajo që ata po bëjnë me këtë shqetësim është se ata po përpiqen të heqin qafe pasigurinë,” tha Cassiday. “Për shkak se ata nuk mund ta tolerojnë atë, ata duan ta trajtojnë atë me një strategji “më mirë të sigurt se sa keq” duke u fokusuar vetëm në rezultatin më të keq.”

Si trajtohet çrregullimi i ankthit nga sëmundja?
Çrregullimet e ankthit në përgjithësi janë shumë të trajtueshme , sipas Shoqatës së Ankthit dhe Depresionit të Amerikës. Megjithatë, vetëm rreth 37% e njerëzve me ta marrin trajtimin që u nevojitet.

Trajtimi për IAD nuk është i ndryshëm. Kirren tha se shumë pacientë përfundojnë duke marrë medikamente, zakonisht ilaqet kundër depresionit si SSRI (të cilat përfshijnë Prozac dhe Zoloft), si linjën e tyre të parë të trajtimit vetëm sepse terapia mund të jetë e vështirë për t’u përdorur. Mjekimi me siguri mund të jetë i dobishëm për disa njerëz me IAD, veçanërisht nëse ata kanë OCD ose kushte të tjera që intensifikojnë simptomat e tyre.

Njerëzit me IAD gjithashtu vizitojnë më shpesh qendrat e kujdesit parësor sesa klinikat e shëndetit mendor, thonë studiuesit, gjë që rezulton në vonesa në trajtimin e duhur që mund të përkeqësojë shëndetin e tyre mendor.

Në një skenar ideal, një person me IAD do t’i nënshtrohet terapisë konjitive të sjelljes, e krijuar posaçërisht për ankthin shëndetësor, e cila synon veprimet që bëjnë njerëzit që ushqejnë përtypjen e tyre. Në thelb njerëzit mësojnë se si të menaxhojnë dhe përfundimisht të zëvendësojnë mendimet e tyre të frikshme me sjellje më produktive dhe të shëndetshme.

Një tjetër lloj terapie e rrallë por shumë e suksesshme është desensibilizimi dhe ripërpunimi i lëvizjeve të syrit . Pacientëve u kërkohet të mendojnë për një kujtesë specifike ose përvojë traumatike ndërsa ndjekin gishtat në lëvizje të një terapisti me sytë e tyre, i cili ndez sistemin e përpunimit të trurit. Ky aktivizim lejon që memoria të përpunohet siç duhet “kështu që nuk mund të shkaktojë më shqetësim këtu dhe tani”, tha Kirren.

“Jam i mahnitur nga rezultatet,” tha ajo, duke shtuar se ndonjëherë ankthi i njerëzve zhduket pas vetëm dy ose tre seancave.

Disa këshilla nëse keni të bëni me ankth shëndetësor
Një lajm i mirë për njerëzit me ankth shëndetësor: Ju nuk mund të shfaqni një sëmundje duke e menduar atë në ekzistencë. Të paktën nuk ka asnjë provë që kjo të ndodhë, na thanë ekspertët.

Edhe në komunitetin mjekësor, ky quhet “të menduarit magjik”, tha Kirren, dhe duhet të konsiderohet një simptomë tjetër e IAD.

Hapi i parë në adresimin e ankthit tuaj shëndetësor është të kuptoni se mendimet tuaja po zënë më shumë hapësirë ​​në trurin tuaj sesa do të dëshironit. Atëherë mund të jetë koha për një udhëtim te mjeku juaj i kujdesit parësor për të përjashtuar ndonjë sëmundje aktuale.

“Në fund të fundit, trajtimi kërkon që pacientët të pranojnë se problemi është emocional, jo fizik,” tha Kirren, “dhe ne nuk mund të arrijmë në atë pikë nëse nuk i trajtojmë simptomat seriozisht dhe nuk kryejmë kontrollet.”

Më pas, duhet të shihni një profesionist të shëndetit mendor i cili mund t’ju diagnostikojë me IAD. Nëse po, do të keni akses në trajtimet e duhura. Kirren tha se është mirë të pyesni terapistin tuaj për përvojën e tij në trajtimin e ankthit shëndetësor për t’u siguruar që po merrni kujdesin e duhur.

Këto pyetje përfshijnë:

A keni ekspertizë në ankthin shëndetësor?
Sa pacientë keni trajtuar me ankth shëndetësor?
Çfarë lloj ndërhyrjesh përdorni zakonisht për ankthin shëndetësor dhe si funksionojnë ato?
Sa kohë mund të pres që të zgjasë trajtimi im?
Këshilla e fundit e Kirrenit: “Nuk të duhen vite dhe vite terapi. Nëse po merrni trajtimin e duhur, duhet të përparoni në mënyrë mjaft efikase, me gjasë brenda tetë deri në 20 seanca.

Ndërkohë, Cassiday ju sugjeron të kuptoni se “armiku juaj i madh është shqetësimi, jo shëndeti juaj”.

Kjo do të thotë që ju duhet absolutisht të shmangni kërkimin e simptomave tuaja në internet; thjesht bëni një takim me një mjek nëse jeni kaq i shqetësuar. “Nëse miqtë tuaj po ju quajnë hipokondriak ose ju thonë se keni një problem, ju duhet t’i besoni ata,” tha Cassiday.

Dhe nëse keni një të dashur që duket se po lufton me ankthin shëndetësor, është e rëndësishme t’i sillni vëmendjen tuaj shqetësimin tuaj dhe t’i sugjeroni të kërkojnë kujdes mjekësor.

Marrja e një sëmundjeje serioze ose terminale është “një rezultat i mundshëm që ndodh me shumë prej nesh ku sëmuremi dhe vdesim. Shqetësimi nuk do t’i ndryshojë ato ngjarje të rastësishme, “tha Cassiday. “Gjëja më e çmuar është të jetosh mirë tani, në mënyrë që shqetësimi të mos rrëmbejë momentin e tanishëm.”

Dhe vetëm mendoni për të gjitha pasiguritë që tashmë i toleroni, tha Gallagher, si potenciali për një aksident sa herë që hipni në makinën tuaj.

“Ndonjëherë bëhet fjalë për tolerimin e asaj pasigurie dhe zgjerimin e vëmendjes tuaj këtu dhe tani,” tha Gallagher. “Ne të gjithë do të vdesim. Ndoshta të gjithë do të kemi një lloj gjendjeje shëndetësore nëse jetojmë mjaftueshëm. Kështu që shijoni jetën tuaj dhe qëndroni të pranishëm.

“A doni të kaloni kohën tuaj në Tokë duke u fokusuar vërtet në këtë?”

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb