Në Ukrainë, gratë duhet të mobilizohen gjithashtu në përputhje me modelin izraelit, tha në një intervistë për The Times , Oksana Grigorieva , këshilltare për çështjet gjinore. Ajo tha se Ukraina duhet të jetë gati për mobilizimin e grave në vitet e ardhshme: “Është e shkruar në kushtetutën tonë se detyra e çdo ukrainasi është të mbrojë vendin e tij. Prandaj, është e drejtë që edhe gratë të shërbejnë. Ne duhet të bëjmë të njëjtën gjë si Izraeli. Ne duhet të jemi gati për këtë.”

Ajo vuri në dukje se një pjesë e vogël, nën 10%, e grave në ushtrinë ukrainase mbajnë pozicione në role aktive luftarake. Shumica janë të punësuar në role jetike mbështetëse, duke përfshirë profesionistë mjekësorë, specialistë të inteligjencës dhe personel administrativ: “Ne kemi bërë një rrugë të gjatë për sa i përket legjislacionit, por në praktikë ekziston ende një mentalitet i vjetër në shkollë. Duke filluar nga mosha shkollore, atje është një dallim mes vajzave dhe djemve në vend. Djemtë merren me aktivitet fizik, vajzat merren me thurje apo punë shtëpie. Kjo qasje duhet ndryshuar. Si fizikisht edhe psikologjikisht vajzat duhet t’i përgatisim që në fëmijëri për mbrojtjen e vendit. ”

Problemi kryesor me të cilin përballen aktualisht ushtarët femra në ushtrinë ukrainase është mungesa e uniformave.

Sipas informacioneve të qeverisë ukrainase, aktualisht në Forcat e Armatosura shërbejnë 65 mijë gra.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb