Në raundin e tretë të rekrutimit për shërbimin ushtarak të Letonisë, është planifikuar të rekrutohen në mënyrë të rastësishme edhe 150 persona të tjerë, siç raporton Ministria e Mbrojtjes.

Deri tani 515 qytetarë letonezë kanë dalë vullnetarë për shërbimin ushtarak në Letoni. 320 prej tyre kanë kaluar kontrollin mjekësor dhe janë shpallur të aftë për shërbim.

Është e nevojshme të rekrutohen 480 persona në raundin e tretë të rekrutimit. Kjo është arsyeja pse në datën 23 janar do të hidhet shorti, gjatë së cilës do të përzgjidhen 300 të rekrutuar në mënyrë të rastësishme. Personat e përzgjedhur do të marrin njoftim për të kaluar një ekzaminim mjekësor. Atyre do t’u kërkohet të paraqiten në Qendrën Mjekësore Kombëtare të Forcave të Armatosura në Riga. Pas ekzaminimeve mjekësore do të rekrutohen 150 persona.

Sipas të dhënave të përpiluara nga Ministria e Mbrojtjes, aktualisht janë 22 539 burra, shtetas letonez të moshës 18 deri në 19 vjeç. Gjithsej 3 581 qytetarë plotësojnë kërkesat fillestare për të shërbyer në ushtri.

Shtetasit letonez meshkuj të lindur pas 1 janarit 2004 janë subjekt i shërbimit në ushtri.

Rekrutët e përzgjedhur rastësisht regjistrohen nëpër territoret e administruara. Secili merr një numër. Përzgjedhja bëhet duke përdorur një mjet unik të gjenerimit të numrave të rastësishëm të krijuar posaçërisht për qëllime rekrutimi ushtarak.

Procesi i rekrutimit do të monitorohet nga një komitet i përbërë posaçërisht. Anëtarët e tij do të jenë përfaqësues nga departamente të ndryshme të Ministrisë së Mbrojtjes (përveç Shërbimit Shtetëror të Mbrojtjes dhe Departamentit të Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit), të cilët do të vëzhgojnë procesin dhe legjitimitetin e tij.

Ministria thekson se rezultatet do të publikohen në anonimitet, do të publikohen vetëm numrat që u jepen qytetarëve pjesëmarrës në short. Të rinjve të përzgjedhur rastësisht do t’u dërgohet një njoftim për të ardhur në një ekzaminim shëndetësor në një kohë të caktuar.

Të rinjtë që marrin njoftime të tilla do të kenë pesë ditë kohë për të plotësuar dhe dorëzuar një formular qoftë elektronik ose me shkrim.

Për këtë vendim do të njoftohen të rinjtë e përzgjedhur që për asnjë arsye nuk do të përzgjidhen për shërbimin ushtarak.

Shërbimi ushtarak mund të shtyhet për një datë të mëvonshme, por jo më shumë se derisa personi të mbushë moshën 26 vjeç, dhe vetëm për një arsye serioze, siç është marrja e arsimit të lartë, gara sportive, pushimi për kujdesin e fëmijëve.

Shërbimi Kombëtar i Mbrojtjes është pjesë e një mbrojtjeje gjithëpërfshirëse kombëtare për të forcuar aftësitë mbrojtëse të Letonisë. Rusia ka qenë një kërcënim i gjatë për sigurinë e Letonisë dhe lufta e plotë e Rusisë në Ukrainë ka ndryshuar rrënjësisht mjedisin e sigurisë në Evropë, vëren ministria.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb