Tuneli Mont Blanc, një lidhje kryesore rrugore midis Francës dhe Italisë, do të mbyllet për tre muaj, nga 4 shtatori deri më 18 dhjetor 2023, për punime të rënda rinovimi që do të vazhdojnë edhe në vitet e ardhshme. Ky tunel, 11.6 km i gjatë, me dy drejtime, i ndërtuar 60 vjet më parë dhe i përdorur çdo ditë nga mijëra makina, është në një fazë ku riparimet e njëpasnjëshme nuk mjaftojnë më: ​​“Bëmë zgjedhjen për të bërë projekte më të rëndësishme, më të mëdha . për t’i dhënë një jetë të dytë këtij tuneli”, tha Gregory Schwarzaupt, zëvendësdrejtor i kompanisë ATMB.

E njëjta gjë vlen edhe për “qëndrueshmërinë e saj afatgjatë”, tha ai për AFP.

Dy fazat e para të punimeve, të karakterizuara si “eksperimentale”, pritet të lejojnë riparimet e kupolës në katër seksione me një total prej 1200 metrash, afërsisht 10% të gjatësisë totale dhe hartimin e orarit më efikas të mundshëm për pjesën e mbetur. 90%, i cili gjithashtu do të duhet të rinovohet gjatë viteve të ardhshme.

Rreth 1,700 kamionë të rëndë në ditë kalojnë nëpër tunel çdo vit, ndërsa trafiku i automjeteve të lehta është mesatarisht 3,600 makina në ditë, me mbi 6,000 makina të regjistruara në gusht. Stina e vjeshtës përfaqëson pikën më të ulët të trafikut turistik.

Në fund të vitit 2022, raportimet në shtypin italian që i referoheshin skenarëve të mundshëm mbylljeje kishin shkaktuar shqetësim të madh në mesin e bizneseve, me disa të frikësuar se ekonomia e vendit do të “gjunjëzohej”.

Rreth 92% e mallrave që lëvizin midis Francës dhe Italisë kalojnë përmes tunelit, sipas Agence alpine des Territoires. Kjo është tre milionë automjete të rënda dhe 43 milionë tonë (Mt) në rrugët alpine.

(BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb