Asnjë nga ekonomitë kryesore të botës, përfshirë G20-n, nuk ka një plan klimatik që plotëson detyrimet e tyre sipas Marrëveshjes së Parisit 2015, sipas një analize, pavarësisht paralajmërimit të shkencëtarëve se tani nevojiten shkurtime të thella të emetimeve të gazrave serrë, sipas CNN.

Organi mbikëqyrës i Veprimit të Klimës (CAT) analizoi politikat e 36 vendeve si dhe të Bashkimit Evropian me 27 vende dhe zbuloi se të gjitha ekonomitë kryesore nuk ishin në rrugën e duhur për të kontrolluar ngrohjen globale me 1,5 gradë Celsius mbi nivelet paraindustriale.

Këto vende shkaktojnë 80% të emetimeve në botë.

Sipas Marrëveshjes së Parisit 2015, më shumë se 190 vende ranë dakord të kufizojnë rritjen e temperaturave globale nën dy gradë Celsius mbi temperaturat paraindustriale.

Shkencëtarët kanë thënë se dy gradë është një prag kritik për disa nga ekosistemet e Tokës.

Raporti vjen më pak se dy muaj përpara bisedimeve ndërkombëtare të klimës të ndërmjetësuara nga OKB në Gllasgou, të njohura si COP26.

“Në maj, pas Samitit të Drejtuesve të Klimës dhe dialogut në Shën Petërburg, ne raportuam se dukej se kishte një angazhim të veprimit ndaj klimës”, thotë Niklas Hohne, një partner themelues i institutit ”NewClimate”.

“Por, që atëherë, ka pasur pak ose aspak përmirësim. Asgjë nuk lëviz”, tha ai.

Gjashtë vende, përfshirë Britaninë e Madhe, kanë një politikë të përgjithshme klimatike që është pothuajse e mjaftueshme, sipas raportit.

Planet e përgjithshme klimatike të SHBA, Bashkimit Evropian dhe Japonisë nuk janë të mjaftueshme për të arritur qëllimin 1,5 gradë.

Sipas Marrëveshjes së Parisit, vendet dorëzuan premtimet e tyre për të ulur emetimet, të njohura gjithashtu si Kontribute të Përcaktuara Kombëtarisht (NDC). Të gjithë nënshkruesit duhej të përditësonin NDC-të e tyre deri më 31 korrik të këtij viti sipas Marrëveshjes së Parisit.

Por, ende ka më shumë se 70 vende që ende nuk kanë paraqitur një përditësim.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb