Guvernatori i Bankës Qendrore Iran (CBI) tha se ne besojmë se bankat koreane që kanë bllokuar pasuritë monetare të Iranit duhet të paguajnë kompensim për këto dy vjet në mënyrë të përshtatshme, dhe natyrisht shuma është një çështje teknike që duhet të jetë llogaritur nga ekspertë në çështjet bankare dhe financiare.

Nasser Hemmati bëri vërejtjet në një intervistë me agjensinë e lajmeve Blumberg ‘në lidhje me shumën e kompensimit të pritur të Iranit që mbahet në Kore për dy vjet.

“Për shkak të bashkëpunimit të bankave koreane me politikën e presionit maksimal të SHBA-së kundër Iranit, Republika Islamike e Iranit nuk ka qenë në gjendje të përdorë asetet e saj monetare në ato banka.

“Kjo politikë është kundër ligjeve ndërkombëtare dhe është gjithashtu e pajustifikueshme në përputhje me kodet ndërkombëtare të gjyqësorit. Prandaj, ne besojmë se bankat e koreane duhet të kompensojnë humbjet përkatëse që Irani ka pësuar gjatë këtyre dy viteve,  duke vlerësuar shtrirjen e së cilës është një rast teknik që duhet të llogaritet nga ekspertët e çështjeve bankare dhe financiare, “përsëriti ai.

“Delegacioni Korean tha se vullneti politik për të lejuar Iranin të përdorë pasuritë e tij ekziston, por çështja është që ata ndërkohë duan të respektojnë rregullat e SHBA-ve,” tha Hemmati.

BalkanWeb

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb