Më shumë se 6,000 pjesëmarrës nga 160 vende po takohen në Gjenevë për të dalë me iniciativa të mëdha për investime dhe zhvillim në këtë Forum Botëror të Investimeve të UNCTAD- 2018 deri më 26 tetor.

Konferenca e nivelit të lartë vjen mes shqetësimeve në rritje rreth rënies së fluksit të investimeve dhe ndikimit të tyre në përpjekjet për të përmbushur ambicien e Agjendës 2030 për Zhvillimin e Qëndrueshëm, të miratuar nga bashkësia ndërkombëtare tre vjet më parë.

“Flukset globale të investimeve të huaja direkte ranë me 23% në 2017,” theksoi sekretari i përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara, Antonio Guterres në një prej konferencave statikore. “Investimet ndërkufitare në ekonomitë e zhvilluara dhe në tranzicion ranë ndjeshëm, ndërsa rritja ishte afër zero në ekonomitë në zhvillim. Me vetëm një rimëkëmbje shumë modeste të parashikuar për vitin 2018, ky trend negativ është një shqetësim afatgjatë për politikëbërësit në mbarë botën, veçanërisht për vendet në zhvillim “.

Investimi i sektorit privat në vendet në zhvillim që arrijnë 3.9 trilionë dollarë në vit është i nevojshëm për të gjeneruar veprimtari ekonomike për të përmbushur Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm – thelbi i Agjendës 2030. Sipas hulumtimit të UNCTAD, nivelet e tanishme lënë një hendek investimi prej rreth 2.5 trilionë dollarë.

Forumi

Duke shënuar përvjetorin e saj të 10-të, bienalja e Forumit për Investime Botërore mbetet vendi kryesor për të krijuar partneritete midis investitorëve dhe aktorëve të zhvillimit për të mbyllur këtë boshllëk.

Si platforma më e rëndësishme globale për investime dhe zhvillim, Forumi dy vjeçar krijon strategji dhe zgjidhje për sfidat e investimeve globale dhe të zhvillimit. Forumi ofron një mundësi unike për të ndikuar në politikëbërjen e lidhur me investimet, për të formuar mjedisin global të investimeve, për të ideuar iniciativa të orientuara drejt zgjidhjes , për të nxitur aleancat globale, për të përparuar prosperitetin për të gjithë . si dhe për të lidhur rrjetin me liderët botërorë në biznes dhe politikë.

Bienalja e këtij viti ka rreth 60 ngjarje, duke përfshirë tre takime, pesë tryeza të rrumbullakëta ministrore, seanca të drejtuara nga sektori privat dhe disa ceremoni të shpërblimeve.

Pesë ngjarje të pavarura po zhvillohen paralelisht me forumin kryesor, me një program të veçantë për parlamentarët, një konferencë akademike multidisiplinare, një fshat investimi, seanca e 35-vjetorit të Grupit Punues Ndërqeveritar të Ekspertëve mbi Standardet Ndërkombëtare të Kontabilitetit dhe Raportimit (ISAR) dhe Forumi Rinor i UNCTAD-it 2018 me kryefjalë, sipërmarrja e të rinjve si temë e saj.

Në palët e interesuara janë pjesëmarrës të nivelit të lartë nga komuniteti global i investimeve, duke përfshirë shefat e shteteve dhe qeveritë, ministrat, drejtuesit e kompanive globale dhe bursat, menaxherët e fondeve të pasurisë sovrane, negociatorët e traktatit të investimeve, krerët e agjencive për promovimin e investimeve, krerët e organizatave ndërkombëtare, parlamentarët, përfaqësuesit e shoqërisë civile, studiuesit e shquar si dhe mediat ndërkombëtare.

Forumi i investimeve u krijua për të mbushur hendekun institucional investues në arkitekturën e qeverisjes ekonomike ndërkombëtare. Edicionet e mëparshme u zhvilluan në Accra (2008), Xiamen (2010), Doha (2012), Gjenevë (2014) dhe Nairobi (2016).

HAPJA E MADHE

Në sallën e Asambleve u zhvillua ceremonia e hapjes në praninë e përfaqësimit të nivelit më të lartë nga vendi pritës, Zvicra, shtetet anëtare të UNCTAD, komuniteti global i biznesit, si dhe aktorë të tjerë të investimeve dhe organizata ndërkombëtare.
Në deklaratat e hapjes po ju sjellë disa prej fjalëve hyrëse :
-Presidenti i Konfederatës Zvicerane, Z. Alain Berset tha se Zvicra është krenare për të qenë një lojtar kyç në mobilizimin e financave për zhvillim të qëndrueshëm.
“Nevoja për një bashkëpunim më të madh për t’u përballur me sfidat tona të përbashkëta është më i madh se kurrë. Investimi ndërkombëtar është vendimtar për vendet në zhvillim, prandaj është e rëndësishme të mbështesim një klimë investimi transparente dhe jodiskriminuese,” u shpreh ai.

-María Fernanda Espinosa Garcés, kryetare e Sesionit të 73-të të Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, nënvizoi rëndësinë e sektorit privat në arritjen e Qëllimeve të Zhvillimit të Qëndrueshëm. Ajo theksoi rolin e fuqizimit të grave dhe të rinjve në ndërtimin e shoqërive paqësore dhe të begata për investime në mbrojtjen e mjedisit dhe zbutjen e ndryshimeve klimatike.

-Michael Møller, Drejtori i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara ,Gjenevë, përshëndeti Forumin Botëror të Investimeve në Gjenevë dhe paralajmëroi për një “stuhi të përsosur të dikotomive (kontrasteve)” me të cilat ballafaqohet bashkësia ndërkombëtare. Por, Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm janë një “udhërrëfyes” që u tregon drejtuesve, investitorëve se ku do mend të investonin kapitalin e tyre drejt zhvillimit. tha ai.
“Treni i qëndrueshmërisë ka lëvizur nga stacioni. Merreni, hyni në bordin e saj ose largohuni”, frazoi .Møller.

Nga Sektorët publikë dhe privatë doja të veçoj fjalën e :
– Nandini Sukumar, kryeshef ekzekutiv i Federatës Botërore të Shkëmbimeve, foli në emër të gati 45,000 kompanive të listuara në shkëmbimin e bursave, që bordi i saj përfaqëson, se ka pasur një konsensus në rritjen e qëndrueshme ekonomike.
Znj. Sukumar theksoi se ka pasur çdo arsye për të investuar në sektorë si shëndetësia, qytete dhe infrastruktura, sepse ka pasur çdo arsye për të pritur një kthim të mirë të investimit.

Kanalizimi i investimeve në aktivitete ekonomike për të nxitur vendet që të arrijnë Objektivat e Zhvillimit të Qëndrueshëm kërkon ide të reja për zgjidhje konkrete, ndërsa teknologjia nuk duhet të ketë frikë, thanë folësit në një prej takimevenë ditën e parë të Forumit .
Debati filloi me një vështrim në rastin e biznesit për investimin në teknologjinë e gjelbër dhe të pastër si një pjesë e skenarit të zhvillimit të qëndrueshëm.

-“Kompanitë kanë parë qartë rreziqet dhe mundësitë e teknologjive të gjelbra”, tha Barbara Kux, një ish-anëtar i bordit drejtues të konglomeratit industrial Siemens. “Përvoja ime me Phillips, dhe më pas Siemens, ishte të poziciononte teknologjinë e gjelbër si një mundësi biznesi”.

Gjetja e mënyrave për të nxitur biznese të qëndrueshme në vendet në zhvillim ishte një tjetër skenë e zhvillimit, thanë folësit, duke u përqëndruar në mundësitë e tregtisë elektronike.

-“Besimi është gjithashtu një çështje në miratimin e inteligjencës artificiale, tha David Hanson, themeluesi dhe shefi ekzekutiv i Hanson Robotics. Zgjidhja e tij është ndërtimi i ndërfaqeve artificiale humanoide.
-Tadahiro Kawada, shefi ekzekutiv i grupit japonez të inxhinierisë civile Kawada Technologies, tha se kompania e tij po punonte tashmë me robotë humanoid sepse fuqia punëtore japoneze po pakësohej.

-Z. Hanson ngriti frikën se robotët do të zëvendësojnë njerëzit dhe se automatizimi i nxit ekonomitë qe të krijojnë më shumë vende pune sesa shkatërron. Dhe mund të ketë një efekt të zhvendosjes, veçanërisht për të rinjtë, tha ai.
-Zonja Anammah tha se tregtia elektronike mund të jetë një nxitës i fuqishëm i prosperitetit në vendet në zhvillim, sepse nxit të gjithë “eko-sistemet” e hapave përpara të ndërlidhur në ligje, logjistikë dhe infrastrukturë.
– Z. Kawada u pajtua se teknologjia ishte një krijues pune, duke përmendur shembuj të ndryshimeve teknologjike në të kaluarën, si zëvendësimi i kuajve me automobila.

E veçanta e këtij paneli të teknologjisë ishte Sophia, robot i mirënjohur humanoid i quajtur kampioni i parë i OKB-së për Inovacionin nga Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim. Ajo u prezantua në këtë samit përmes një interviste artificiale me Sekretari e Përgjithshëm të UNCTAD Mukhisa Kituyi në fillim të seancës.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb