Mes frikës në rritje se në të gjithë sektorët mund të ketë zëvendësim të fuqisë njerëzore nga Inteligjenca Artificiale, një studim i ri nga Organizata Ndërkombëtare e Punës, ose ILO, i publikuar të hënën, zbulon se gratë përballen me një rrezik më të madh që punët e tyre të zëvendësohen nga teknologjia.

Efektet e automatizimit janë “shumë gjinore, me më shumë se dyfishin e përqindjes së grave që mund të preken nga automatizimi”, sipas studimit.

Në vendet me të ardhura të larta, 7.8% e vendeve të punës që mbahen nga gratë kanë potencialin për t’u automatizuar – që ILO vlerëson të jetë rreth 21 milionë vende pune.

Në të kundërt, 2.9% e vendeve të punës në vendet me të ardhura të larta të mbajtura nga burra – ose rreth 9 milionë vende pune – përballen me potencialin e automatizimit.

Studimi renditi punë të tilla si daktilografistët, konsulentët e udhëtimit, nëpunësit e informacionit të qendrës së kontaktit, punonjësit e bankës dhe anketuesit që mund të automatizohen përfundimisht.

Në përgjithësi, megjithatë, shumica e detyrave të punëtorëve nuk janë kryesisht në rrezik nga AI, zbuloi studimi.

“Prandaj, ndikimi më i madh i kësaj teknologjie ka të ngjarë të mos jetë shkatërrimi i vendeve të punës, por ndryshimet e mundshme në cilësinë e vendeve të punës, veçanërisht intensiteti dhe autonomia e punës”, shkruante studimi.

Studimi përdori GPT-4, modelin e madh gjuhësor pas ChatGPT, për të parashikuar se si mund të automatizohen punët.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb