Nigeri po përballet me një situatë të përkeqësuar humanitare dhe nivele në rritje të dhunës pas një kryengritjeje ushtarake, tha në një konferencë përfaqësuesi i Zyrës së Komisionerit të Lartë të OKB-së për Refugjatët për Nigerin, Emmanuel Gignac.

Gignac vërejti se çmimet e ushqimeve dhe mallrave, tashmë duke u rritur përpara kësaj krize, u rritën pasi u vendosën sanksionet. Nëse humanitarët nuk janë në gjendje të sjellin ushqim dhe ndihmë mjekësore, efektet mund të jenë “katastrofike”, paralajmëroi ai.

Për më tepër, situata e sigurisë, mungesa e karburantit dhe ndërprerjet e Shërbimit Ajror Humanitar të OKB-së (UNHAS) kanë ndikuar seriozisht në lëvizshmërinë e punonjësve të ndihmës, duke i penguar ata të arrijnë tek ata që kanë më shumë nevojë.

Gignac shprehu gjithashtu shqetësim për ndikimin e sanksioneve në furnizimin me energji elektrike “ne jemi pothuajse vazhdimisht me gjeneratorë dhe konsumojmë shumë karburant”, tha ai, duke treguar ndikimin e pashmangshëm në furnizimin me karburant në muajt në vijim. Kriza e vazhdueshme politike, pa një zgjidhje të qartë në horizont, po gjeneron pasiguri dhe shqetësim pasi Nigeri vazhdon të përjetojë sulme të përsëritura nga grupe të armatosura joshtetërore, veçanërisht pranë kufijve të Malit dhe Burkina Fasos, tha UNHCR.

Dhuna e fundit ka çuar në një shtesë prej 20,000 të zhvendosur rishtas në muajin e fundit sipas Gignac, i cili vuri në dukje se një rritje e incidenteve të sigurisë gjatë javëve të fundit ka rritur rreziqet e mbrojtjes për refugjatët, azilkërkuesit dhe nikoqirët e tyre.

Për shembull, në korrik UNHCR-ja monitoroi 255 incidente të mbrojtjes, duke përfshirë rrëmbimin, dhunën me bazë gjinore dhe dhunën në familje.

Sipas UNHCR-së ka rreth 700,000 njerëz të zhvendosur me forcë në vend. Gjysma e tyre janë të brendshëm, ndërsa gjysma tjetër janë refugjatë dhe azilkërkues kryesisht nga Mali dhe Burkina Faso.

Duke iu referuar përditësimit të fundit të planifikimit të emergjencës të UNHCR-së, Gignac paralajmëroi se përgjigja aktuale humanitare nuk mund të trajtojë ndonjë goditje të re, si lëvizja e papritur e dhjetëra mijëra refugjatëve të rinj dhe çdo nevojë humanitare që rezulton.

Prandaj, UNHCR-ja u ka bërë thirrje shteteve të marrin në konsideratë një mekanizëm përjashtimi nga sanksionet, veçanërisht në mes të kufizimeve në lëvizje dhe rritjes së çmimeve të ushqimeve dhe mallrave.

Gignac theksoi se rezervat e artikujve thelbësorë të UNHCR-së, që ofrojnë ushqim për rreth 5,000 familje, pritet të zgjasin vetëm për tre deri në pesë muaj.

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb