Një plan i ri shkencor për trajtimin e ndryshimit të klimës, ndotjes dhe humbjes së përshpejtuar të specieve bimore dhe shtazore tregon se si t’i jepet fund luftës “vetëvrasëse” të botës ndaj natyrës, ka thënë shefi i KB Antonio Guterres.

“Njerëzimi po bën luftë me natyrën. Kjo është e pakuptimtë dhe vetëvrasëse, ”shkroi Guterres në parathënien e raportit të Programit të Kombeve të Bashkuara për Mjedisin.

“Pasojat e pamaturisë sonë janë tashmë të dukshme në vuajtjet njerëzore, humbjet e mëdha ekonomike dhe përshpejtimin e erozionit të jetës në Tokë,” tha ai.

Guterres gjithashtu tha se emergjenca e klimës, kriza e biodiversitetit dhe ndotja vrasin miliona njerëz çdo vit.

“Por raporti gjithashtu na drejton në një vend më të sigurt duke siguruar një plan paqeje dhe një program rindërtimi të pasluftës.”

Qeveritë duhet të shikojnë përtej rritjes ekonomike si një tregues i performancës dhe të marrin parasysh vlerën e ruajtjes së ekosistemeve, tha raporti.

Ai synoi të inkurajojë qeveritë të ndërmarrin hapa më ambiciozë për të rënë dakord mbi një pakt të ri global për ruajtjen e biodiversitetit.

Me vendet që nisin paketat e rimëkëmbjes ekonomike në përgjigje të pandemisë së koronavirusit, autorët shpresuan se përshkrimet e politikave të tyre do të inkurajonin veprim më të koordinuar për të transformuar me shpejtësi sistemet shkatërruese industriale dhe financiare.

Robert Watson, autori kryesor i raportit,  tha se kishte “interesa të mëdha” që ndalonin veprimet.

“Nëse mund ta bëjmë komunitetin e biznesit të punojnë me qeveritë në të gjithë botën, unë jam optimist se mund të fillojmë të lëvizim në drejtimin e duhur”, tha Watson.

“Unë mendoj se shumica e qeverive e kuptojnë se ndryshimi i klimës po ndikon negativisht në sigurinë ushqimore, sigurinë e ujit, shëndetin e njeriut dhe zbutjen e varfërisë.”

Toka është në rrugën e një ngrohje shtesë prej 1.9 °C, shumë më tepër sesa qëllimet e rëna dakord ndërkombëtarisht në marrëveshjen e Parisit.

Rreth nëntë milionë njerëz në vit vdesin nga ndotja e mjedisit.

Një deri në tetë milionë specie të bimëve dhe kafshëve të Tokës kërcënohen të zhduken.

Deri në 400 milionë ton metale të rënda, llum toksik dhe mbetje të tjera industriale hidhen në ujërat e botës çdo vit.

Më shumë se tre miliardë njerëz janë prekur nga degradimi i tokës dhe vetëm 15 përqind e ligatinave të Tokës mbeten të paprekura.

Rreth 60 për qind e rezervave të peshkut peshkohen në nivelet maksimale. Ka më shumë se 400 “zona të vdekura” të varfëra nga oksigjeni dhe ndotja e plastikës detare është dhjetëfishuar që nga viti 1980.

 

BalkanWeb

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb