Në datat 1-18 dhjetor 2022, Ukraina eksportoi 3.6 milionë tonë produkte bujqësore, duke shënuar një rritje prej 800,000 tonësh krahasuar me gjysmën e parë të nëntorit të këtij viti.

“Për 18 ditët e dhjetorit, 3.6 milionë tonë produkte bujqësore dhe produkte bujqësore të përpunuara u larguan nga Ukraina, duke treguar një rritje prej 800,000 tonësh në krahasim me gjysmën e parë të nëntorit të këtij viti,” njoftoi shërbimi për shtyp i Ministrisë së Politikës Agrare dhe Ushqimit të Ukrainës.

Artikulli kryesor i eksportit ishte misri pasi u eksportuan 1.6 milionë tonë, që është pothuajse dy herë më shumë se në dy javët e para të nëntorit. Eksporti i grurit për 18 ditët e para të dhjetorit arriti në 815 mijë tonë dhe mbeti pothuajse i pandryshuar në krahasim me nëntorin.

Në dhjetor, Ukraina eksportoi gjithashtu 303,000 tonë vaj luledielli, që është 4,000 tonë më pak se në 15 ditët e para të nëntorit. Në të njëjtën kohë, eksporti i farave të lulediellit arriti në 230,000 tonë (një rritje prej 44,000 tonë).

Struktura e përgjithshme e eksportit për datat 1-18 dhjetor është si më poshtë: misër – 43,3%, grurë – 22,71%, vaj luledielli – 8,44%, soje – 6,63%, rapara – 6,48%, fara luledielli – 6,41%, miell – 4,07%, elbi – 2,73%, vaji i sojës – 0,28%.

Gjatë periudhës së specifikuar, Ukraina eksportoi 2.5 milionë tonë produkte përmes porteve detare dhe lumore, 706,600 tonë me hekurudhë, 357,900 tonë me transport rrugor dhe 25,000 tonë me traget.

Në total, për 9.5 muaj të luftës në shkallë të gjerë, 35.8 milionë tonë produkte bujqësore, duke përfshirë 13.9 milionë tonë misër dhe 7.8 milionë tonë grurë, u eksportuan nga Ukraina.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb