Pezullim i sporteve të kontaktit, të tilla si futboll ose basketboll, në një nivel amator (por palestra të hapura), dhe lejimi i atyre në një nivel amator për kompanitë me protokolle anti-Covid. Kjo është një nga masat e dekretit të ri të qeverisë italiane i nënshkruar nga Conte gjatë natës dhe e vlefshme për 30 ditë, me rregullat eanti-infektimit. Ndalohen gjithashtu ekskursionet shkollore, aktivitetet edukative jashtë dhe binjakëzime. Ndalim qëndrimi para lokaleve pas orës 21:00.

Qeveria rekomandon: Jo më shumë se 6 brenda në shtëpi dhe me maskë
Neni 1 i dekretit thotë se “është e detyrueshme në të gjithë vendin që të keni gjithmonë me vete pajisje mbrojtëse të rrugëve të frymëmarrjes, si dhe detyrimin për t’i vendosur ato në vende të brendshme përveç shtëpive private dhe në të gjitha vendet e hapura me përjashtim të rasteve ku për karakteristika të vendeve ose rrethanave faktike, garantohet vazhdimisht gjendja e izolimit nga njerëzit jo-bashkëjetues, dhe në çdo rast me ruajtjen e protokolleve dhe udhëzimeve anti-infektimit të parashikuara për aktivitetet ekonomike, prodhuese, administrative dhe sociale, si dhe udhëzime për konsumimin e ushqimit dhe pijeve”.

Nga detyrimi përjashtohen ata që merren me aktivitete sportive, fëmijët nën 6 vjeç, njerëz me patologji dhe aftësi të kufizuara të papajtueshme me përdorimin e maskës. Gjithashtu rekomandohet “fuqimisht” përdorimi i pajisjeve “edhe në shtëpi private në prani të jo-bashkëjetuesve”.

Festat, sallat e vallëzimit dhe diskotekat janë të mbyllura, brenda ose jashtë, ndërsa panairet dhe kongreset lejohen. Risi, krahasuar me dekretet e mëparshme, është se festat janë të ndaluara në të gjitha vendet e brendshme dhe të jashtme.

Ceremonitë civile ose fetare të tilla si martesat mbeten të lejuara, me rregullat e vendosura nga protokollet tashmë në fuqi.

Festat pas ceremonive mund të zhvillohen me pjesëmarrjen maksimale të 30 personave në përputhje me protokollet dhe udhëzimet në fuqi. Në shtëpitë private “sidoqoftë rekomandohet fuqimisht të shmangni festat dhe të merrni më shumë se 6 persona që nuk janë bashkëjetues”.

Ekskursionet shkollore
Dekreti ndërhyn gjithashtu në udhëtimet studentore. “Udhëtimet arsimore, iniciativat e shkëmbimit ose binjakëzimit, guidat dhe daljet arsimore të planifikuara nga institucione arsimore të të gjitha niveleve janë pezulluar – thuhet në dekret – duke përjashtuar aktivitetet në lidhje me kurset e aftësive transversale dhe për orientim, si dhe aktivitete të praktikës”.

Shtrëngimet kanë të bëjnë me baret, restorantet, pub-et, dyqanet e akullores dhe pastiçeritë. “Aktivitetet e shërbimeve të hotelierisë lejohen deri në 24 me shërbim tryeze dhe deri në 21 në mungesë të shërbimit të tryezës”. Mbetet i lejuar ‘shërbimi i ushqimit me shpërndarje në shtëpi dhe shërbimi i ushqimit të shpejtë, por me ndalimin e konsumit në vend ose afër pas orës 21:00”.

Kinema dhe koncertet
Për spektaklet mbetet kufiri i 200 pjesëmarrësve brenda dhe 1000 jashtë, me kufizimin e një metri midis një vendi dhe një tjetri dhe caktimin e vendeve. Pezullohen ngjarjet që përfshijnë mbledhjet nëse nuk është e mundur të mbash distancën. Rajonet dhe provincat autonome mund të krijojnë, në marrëveshje me Ministrin e Shëndetësisë, një numër tjetër maksimal të spektatorëve, duke marrë parasysh madhësinë dhe karakteristikat e vendeve. Sidoqoftë, urdhëresat e miratuara tashmë nga Rajonet dhe provincat autonome janë të rezervuara.

Stadiumet
Për garat sportive prania e publikut lejohet, “me një përqindje maksimale të mbushjes prej 15% të kapacitetit total dhe në çdo rast jo më shumë se numri maksimal i 1000 spektatorëve” jashtë dhe 200 brenda. Duhet të garantohen distanca prej një metri dhe matja e temperaturës në hyrje.

Rajonet dhe provincat autonome, në lidhje me ecurinë e situatës epidemiologjike në territoret e tyre, mund të krijojnë, në marrëveshje me Ministrin e Shëndetësisë, për një numër tjetër maksimal të spektatorëve, duke marrë parasysh madhësinë dhe karakteristikat e vendeve dhe objekteve; duke iu referuar numrit maksimal të spektatorëve për ngjarje dhe gara sportive jo në natyrë.

Sporti
Të gjitha garat, kompeticionet dhe të gjitha aktivitetet që lidhen me sportet e kontaktit që kanë një karakter amator janë të ndaluara. Sportet e kontaktit lejohen, sipas dekretit, “nga klube profesionale dhe në të dy nivelet konkurruese dhe bazë nga shoqatat amatore dhe klubet e njohura nga Komiteti Olimpik Kombëtar Italian (CONI), nga Komiteti Paraolimpik Italian (CIP), në përputhje me protokollet e lëshuara nga federatat përkatëse kombëtare të sporteve, disiplinat sportive të shoqëruara dhe organet e promovimit sportiv, të përshtatshme për parandalimin ose zvogëlimin e rrezikut të infektimit në sektorin referues ose në sektorë të ngjashëm”.

Qeveria ‘Jo’ propozimit të Rajoneve për mësimin në distancë në shkollat e mesme
Gjatë tryezës me qeverinë, guvernatori i Emilia Romagnas dhe presidenti i Rajoneve, Stefano Bonaccini, paraqitën hipotezën e mësimeve në distancë (përmes videokonferencës) për nxënësit e shkollave të mesme në mënyrë që të lehtësojnë presionin në transportin publik vendasit. Kjo hipotezë ishte mbështetur nga presidentët rajonalë. Sidoqoftë, propozimi u refuzua nga ekzekutivi. Asnjë mësim në distancë, pra, as për shkollën e mesme: kjo është ajo që doli nga takimi i Contes me krerët e delegacioneve në Pallatin qeveritar.

“Është ndaluar që kujdestarët apo shoqëruesit e pacientëve të qëndrojnë në dhomat e pritjes së departamenteve të urgjencës dhe të pranimit dhe ndihmës së parë (DEA/ PS), përveç nëse përcaktohet ndryshe nga personeli shëndetësor i ngarkuar, thuhet në dekretin e qeverisë italiane.

“Aksesi i të afërmve dhe vizitorëve në ambientet e mikpritjes dhe shtrimit në spital afatgjatë, rezidencat e asistuara të kujdesit shëndetësor (RSA), bujtinat, objektet e rehabilitimit dhe objektet e banimit për të moshuarit, është i kufizuar vetëm në rastet e përcaktuara nga drejtoria shëndetësore e institucionit që është e detyruar të adaptojë masat e nevojshme për të parandaluar transmetimit e mundshëm të infeksionit”, thuhet në dekret.

Ministria e Shëndetësisë: 10 ditë karantinë për asimptomatikët
“Personat asimptomatikë që kanë rezultuar pozitivë për Sars-Cov-2 mund të kthehen në komunitet pas një periudhe izolimi prej të paktën 10 ditësh nga fillimi i pozitivitetit, në fund të së cilës kryhet një test molekular me një rezultat negativ (10 ditë + test), thuhet në qarkoren e re të Ministrisë së Shëndetësisë e cila azhurnon indikacionet në lidhje me kohëzgjatjen dhe afatin e izolimit dhe karantinës. “Personat simptomatikë që kanë rezultuar pozitivë mund të kthehen në komunitet pas një periudhe izolimi prej të paktën 10 ditësh nga fillimi i simptomave shoqëruar nga një test molekular me rezultat negativ i kryer pas të paktën 3 ditësh pa simptoma (10 ditë, nga të cilat të paktën 3 ditë pa simptoma + test).

Karantina: 14 ditë për kontakte të afërta të të infektuarve
“Kontaktet e ngushta të rasteve me infeksion Sars-Cov-2 të konfirmuara dhe identifikuara nga autoritetet shëndetësore – lexohet në qarkoren e ministrit – duhet të respektojnë një periudhë karantine prej 14 ditësh nga ekspozimi i fundit ndaj rastit; ose një periudhë të karantinës prej 10 ditësh nga ekspozimi i fundit me një test antigjen negativ ose test molekular të kryer në ditën e dhjetë”. Rekomandohet gjithashtu që: të kryeni provën molekulare në fund të karantinës për të gjithë njerëzit që jetojnë ose vijnë në kontakt të rregullt me ​​subjekte të brishta dhe/ ose me rrezik të komplikacioneve.

Asimptomatikë pozitivë për një kohë të gjatë, jashtë pas 21 ditësh
“Njerëzit të cilët, megjithëse nuk paraqesin më simptoma, vazhdojnë të jenë pozitivë për testin molekular për Sars-Cov-2, në rast të mungesës së simptomave për të paktën një javë, mund të ndërpresin izolimin pas 21 ditësh nga fillimi i simptomave. Ky kriter mund të modulohet nga autoritetet shëndetësore në marrëveshje me ekspertë klinikë dhe mikrobiologë/virologë, duke marrë parasysh statusin imunitar të personave në fjalë (te pacientët me imunosupresion periudha e ngjitjes mund të zgjatet)”.

(m.k/BalkanWeb)

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb