Hungaria është planifikuar të marrë presidencën e radhës të Këshillit të BE-së në gjysmën e dytë të vitit 2024, por Parlamenti Evropian ka pasur rezerva për këtë plan.

Hungaria mund të mos “përmbushë në mënyrë të besueshme” detyrat që lidhen me presidencën e radhës të Këshillit të Bashkimit Evropian për shkak të “përpjekjeve të qëllimshme dhe sistematike” për të minuar vlerat themelore të BE-së, ka thënë Parlamenti Evropian.

Pozicioni nuk ka kompetenca ekzekutive, por lejon vendin e përzgjedhur të përcaktojë axhendën, të presë takimet, të drejtojë negociatat dhe të organizojë votimet për dosjet legjislative.

Rezoluta ngre shqetësime të shumta në lidhje me gjendjen e demokracisë brenda Hungarisë, duke përfshirë mungesën e transparencës, keqmenaxhimin e fondeve të BE-së, prokurimet publike të manipuluara, mashtrimin, korrupsionin dhe konfliktet e interesit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb