Shtetet e Bashkuara kanë informacione se Flota e Detit të Zi të Marinës Ruse “është nën urdhër për të bllokuar efektivisht portet ukrainase të Odesës dhe Ochakiv”, tha një zyrtar amerikan për CNN, duke cituar atë që u përshkrua si inteligjencë e deklasifikuar së fundmi.

Sipas këtij zyrtari, ajo inteligjencë zbuloi gjithashtu indikacione se forcat ruse janë duke vendosur mina në Detin e Zi dhe kanë minuar më parë lumin Dnipro.

Zyrtarët perëndimorë kanë akuzuar Moskën për “armatosje” të furnizimeve ushqimore, ndërsa udhëheqësit dhe ekspertët paralajmërojnë për një krizë ushqimore të afërt me miliona tonë drithë ukrainas të paaftë për të arritur në tregun global për shkak të luftës.

“Ne mund të konfirmojmë se pavarësisht pretendimeve publike të Rusisë se nuk po minon veriperëndimin e Detit të Zi, Rusia në fakt po vendos mina në Detin e Zi pranë Ochakiv”, tha zyrtari amerikan për CNN të enjten.
The Guardian raportoi fillimisht mbi gjetjet e inteligjencës së sapodeklasifikuar.

Moska ka pretenduar se nuk po pengon dërgesat bujqësore nga Ukraina dhe ka thënë se Kievi duhet të çminojë ujërat që anijet të kalojnë tranzit.

“Federata Ruse nuk po krijon asnjë pengesë për kalimin e anijeve apo anijeve. Ne nuk po parandalojmë asgjë,” tha Ministri i Jashtëm rus Sergej Lavrov në fillim të qershorit.

Në një telefonatë me gazetarët të enjten, të organizuar nga Qendra e Medias Rajonale e Afrikës së Departamentit të Shtetit të SHBA-së, Ministri i Jashtëm ukrainas Dmytro Kuleba tha: “Ne nuk duhet të blejmë argumentin se është Ukraina ajo që bllokoi detin me minat e saj për të mos lejuar dërgesa ose anijet për të hyrë dhe dalë.”

“Rusia po minonte detin. Ne po minonim detin për t’u mbrojtur. Rusët po e minonin atë gjithashtu- për të mos lejuar që të shkatërronin anijet tona”, tha ai. “Çështja e vërtetë është se çfarë ndodh kur porti çminohet. Kush do të sigurojë dhe si mund të sigurohet që Rusia të mos abuzojë me portin e hapur dhe të sulmojë Odesën nga deti? Kjo është pyetja për të cilën të gjithë po vrasin mendjen: si të siguroheni që Rusia të mos sulmojë Odesën nga deti”.