Shkencëtarët kryesorë britanikë dhe amerikanë menduan se kishte të ngjarë që koronavirusi të kishte rrjedhur aksidentalisht nga laboratori, por ata ishin të shqetësuar se debati i mëtejshëm do të dëmtonte shkencën në Kinë, sipas email-eve që së fundmi janë bërë të disponueshme për publikun.

Në email-in e Jeremy Farrar, drejtor i Wellcome Trust, më 2 shkurt 2020, shkruante se “shpjegimi i mundshëm” ishte se koronavirusi evoluoi shpejt nga një virus i ngjashëm me SARS brenda indeve njerëzore në një laborator me siguri të ulët, raportojnë mediat e huaja.

Në email-in drejtuar Anthony Faucit dhe Francis Collins nga Instituti Kombëtar i Shëndetit i SHBA-së thuhet më tej se një evolucion i tillë mund të ketë “krijuar aksidentalisht një virus të përgatitur për transmetim të shpejtë midis njerëzve”.

Megjithatë, një shkencëtar kryesor i shkroi Jeremy-t se “debati i mëtejshëm do të shkaktonte dëme të panevojshme për shkencën në përgjithësi dhe shkencën në Kinë në veçanti”. Collins, ish-drejtor i Institutit Kombëtar të Shëndetit në SHBA, paralajmëroi se kjo mund të prishë “harmoninë ndërkombëtare”.

“Këto email-e tregojnë një mungesë të transparencës midis studiuesve perëndimorë të cilët duken më të interesuar për të hedhur poshtë një hipotezë që ata mendonin se ishte shumë e besueshme për arsye politike,” tha Viscount Ridley, bashkautor i “Viral: The Quest for the Origin of the Covid”.

Në email-et, Jeremy tha se shkencëtarët e tjerë gjithashtu besojnë se virusi nuk mund të kishte evoluar natyrshëm. Një shkencëtar i tillë ishte profesori Mike Farzan i Scripps Research, një ekspert që zbuloi se si virusi origjinal SARS lidhet me qelizat njerëzore.

Shkencëtarët ishin veçanërisht të shqetësuar për pjesën e COVID-19 të quajtur zona e ndarjes së furinës, pjesa e proteinës së majës që e ndihmon atë të hyjë në qeliza dhe e bën atë kaq ngjitëse për njerëzit. Duke përmbledhur shqetësimet e profesor Farzanit në një email, Jeremy tha: “Ai është i shqetësuar nga vendndodhja e furinës dhe e ka të vështirë ta shpjegojë atë si një ngjarje jashtë laboratorit, megjithëse ka mënyra të mundshme në natyrë, por shumë të pamundura.”

“Unë mendoj se kjo po bëhet një pyetje se si t’i bashkojmë të gjitha këto, a besoni në këtë seri rastësish, çfarë dini për laboratorin e Wuhanit, sa mund të ketë në natyrë – një lëshim i rastësishëm apo një ngjarje natyrore? Unë jam për 70 me 30 ose 60 me 40”, tha ai.

Email-et e mëvonshme zbuluan se deri më 4 shkurt, Jeremy kishte rishikuar vlerësimin e tij për një rrjedhje laboratorike në 50:50 të shanseve, ndërsa profesori Eddie Holmes i Universitetit të Sidneit kishte dhënë një vlerësim 60:40 në favor të një lëshimi të rastësishëm.

Email-et tregojnë gjithashtu se Bob Garry, nga Universiteti i Teksasit, nuk ishte i bindur që koronavirusi u shfaq natyrshëm. “Unë thjesht nuk mund ta kuptoj se si është arritur kjo në natyrë,” tha ai. Profesori Andrew Rambaut pranë Universitetit të Edinburgut, tha gjithashtu se vendi i ndarjes së furinës “duket i pazakontë” për të. “Unë mendoj se të vetmit njerëz që do të kishin informacion të mjaftueshëm ose qasje në mostra për të zgjidhur problemin do të ishin ekipet që punojnë në Wuhan,” shtoi ai

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb