I ftuar në emisionin “Alert” në News24 nga Granit Sokolaj, Prof.Dr. Imer Rusinovci pedagog në fakultetin e Bujqësisë në Prishtinë ka folur për problemet në prodhimtarinë bujqësore në Kosovë dhe mungesën e mbështetjes së duhur ndaj fermerëve dhe monitorimit strikt të subvencioneve dhe granteve.

“Problemet në prodhimtarinë bujqësore janë identike si në Shqipëri edhe në Kosovë. Ne karakterizohemi me ferma të vogla, problem për konkurrim në tregje të mëdha, kemi shumë pak fermerë të mëdhenj, si në Shqipëri edhe në Kosovë është krijuar një mekanizëm ekzekutiv që të ruajë tërësinë teknologjike, të punës dhe për pasojë shumica e fermerëve të vegjël nuk mund të jenë konkurrent në tregjet ndërkombëtare. Dhe për pasojë, krahas tjetërsimeve dhe keqmenaxhimeve të tokës bujqësore e rifragmentarizojmë akoma dhe kostoja nuk mund të jetë e arsyeshme më në raport me fermerët e mëdhenj. Bujqësia duhet ta gëzojë atë që meriton, jo diçka mbi të tjerët. Sa herë buxheti nuk pa patur ekuilibrim apo ka qenë subjektiv është vërtetuar që nuk ka ndikuar në zhvillimin ekonomik. Mendoj që bujqësia në dy vendet përderisa s’ka një minimum 8% të buxhetit të përgjithshëm, vështirë të ketë garë serioze. Dalin dhe dilema të tjera gjatë debatit në tregjet ndërkombëtare. Është vështirë pasi në nivel statistikor kategorizohemi në grupin e vendeve të fundit për produktivitet të ulët në punë. Prandaj bujqësia duhet të ketë mbështetje nga qeveria. Duhet një bashkërendim i ministrive, krahas mbështetjes na duhet edhe monitorim strikt nga subvencionet deri te grantet që të ketë rezultat. Përderisa nuk ka rezultat ose ka metodologji të gabuar ose njerëzit që vënë kriteret nuk janë të duhurit. Subvencionet, grantet janë të kota nëse nuk shfaqen rezultat. Në Kosovë, nga 2005 kemi patur vazhdimisht një rritje, por akoma nuk është i duhuri. Popullatën po e pret një krizë e madhe, një pasiguri ushqimore”, -deklaroi Rusinovci.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb