Deputeti i PS, Pandeli Majko, ka kërkuar një përgjigje të detajuar nga ministrja e Kulturës, Elva Margariti, lidhur me projektin e Butrintit.

Majko shprehet se në  planin e menaxhimit që kanë bërë ndërkombëtarët është bërë mbi bazën e Vendimit të Këshillit të Ministrave të vitit 2002, ndërsa sipas tij qeveria si bazë legale të marrëveshjes ka marrë një VKM të miratuar në 2022.

“Në planin e menaxhimit që kanë bërë ndërkombëtarët, vendimi i Këshillit të Ministrave i 2002, ndërkaq ju si bazë legale të marrëveshjes keni marrë vendimin e VKM të miratuar në 2022, dmth 2 muaj më parë.

E hapa këtë vendimin që zëvendëson 2002, se të paktën mua kështu mu duk, dhe aty ka vetëm një paragraf, ndërmjet të tjerave janë ndryshuar kufijtë e disa zonave…

Tani plani i menaxhimit, koncepti i marrëveshjes, gjithçka është bërë mbi vendimin e 2002, ndërsa marrëveshja është bërë mbi bazën e një VKM që ka kaluar para dy muajsh.

Tani nuk e kuptoj pse nuk është trajtuar baza legale me të cilën dhe ndërkombëtarët kanë bërë planin e mengaxhimit, edhe negociata janë bërë mbi këtë bazë legale, dhe keni marrë si bazë legale një VKM numër 59, ku ka vetëm një paragraf, ndryshohen kufijtë…

Çfarë ka ndodhur? Sepse në planin e menaxhimit ju diskutoni se do t’i jepni Fondit Shqiptaro-amerikan, që pa diskutim është ndër më seriozët në Shqipëri, sipërfaqja e konsideruar A3, A3 është ndërtuar mbi bazën e VKM së 2002, duke krijuar edhe një VKM tjetër, edhe në marrëveshje ju s’keni as A3, as B1…asgjë.

Vetëm keni bashkangjitur një hartë me koordinata, çfarë ka ndodhur? Do t’ju lutesha përgjigje”, tha Majko.

Nga ana tjetër ministrja e Kulturës, Elva Magariti sqaroi se Butrinit nuk po shitet, as po jepet me koncesion, por thjesht do të mirëadministrohet nga Fondacioni shqiptaro-amerikan. Ajo u shpreh se fondet do përdoren për miradministrim dhe jo per të marrë rroga apo për të mbushur xhepa.

“Butrinti jo vetëm që nuk është në shitje, por nuk është asnjë monument dhe pasuri që nuk mund të shitet. Thjesht nuk mund të shitet. Butrinit ka qenë dhe do jetë pronë e shtetit shqiptar. Nuk do të jepet me koncesion. Do administrohet nga shtetit përmes fondacionit shqiptaro amerikan. Ky fondacion ka vetëm një qëllim të mbroje dhe promovojë Butrintin. Mireadministrim do të thotë që fondet që do riinvestohen do bëhen për ta mbrojtur dhe jo për të mbushur ndonjë xhep fondacioni. Edhe ministria e Kulturës nuk do të marrë asnjë shpërblim financiar, jo rrogë dhe jo shpërblim”,  u shpreh ministrja Margariti.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb