Kontrolli u promovua nga koalicioni evropian Good Food Good Farming. Në Evropë, vendi i parë për konsum të pesticideve është Spanja, e ndjekur nga Italia, Franca dhe Gjermania.

Pesticidet janë kudo, në ujë, në tokë dhe madje edhe në flokë. Kjo konfirmohet nga kontrolli i promovuar nga koalicioni evropian Good Food Good Farming: në një në tre personave iu zbuluan pesticide në flokë (28% e pjesëmarrësve) dhe 25 nga 30 pesticidet e analizuara u zbuluan në mostra (d.m.th. 80% e kimikateve të kërkuara).

Në Evropë vendi i parë për konsum të pesticideve është Spanja, e ndjekur nga Italia, Franca dhe Gjermania, së bashku mbulojnë 75% të numrit total të produkteve kimike të shitura në Bashkimin Evropian. Strategjitë e BE-së “Farm to Fork” dhe “Biodiversiteti 2030” synojnë të reduktojnë përdorimin e pesticideve me 50% në nivel evropian deri në vitin 2030, qëllimi mund të arrihet me një propozim të datës 22 qershor që përcakton objektiva specifike detyruese për Shtetet Anëtare individuale.

Kontrolli
Rezultatet e hulumtimit kanë treguar se sa të përhapura, të qëndrueshme dhe potencialisht të rrezikshme janë kimikatet sintetike të përdorura në bujqësi. Për shoqatat e koalicionit #CambiamoAgricoltura, Check Up-i ka një vlerë simbolike, veçanërisht për numrin e ulët të mostrave të ekzaminuara, megjithatë konfirmon një sinjal alarmi për ndotjen e përhapur nga pesticidet edhe te njerëzit si dhe në matricat e ndryshme mjedisore të marra. deri më sot në testim.

“Është e nevojshme të kryhet sa më shpejt të jetë e mundur një kërkim i gjerë në nivel kombëtar për kontaminimin e pesticideve te njerëzit dhe në tokën bujqësore, krahas analizave të kryera tashmë për kërkimin e kimikateve sintetike në ushqim dhe ujë”, nënvizojnë Shoqatat.

Situata italiane
Për Koalicionin #CambiamoAgricoltura, nevojitet urgjentisht një ndryshim kursi drejt reduktimit të përdorimit të këtyre kimikateve: “Qeveria e re dhe parlamentarët italianë do të duhet të demonstrojnë se kujdesen për shëndetin e qytetarëve dhe mjedisin duke mbështetur me bindje propozimin për një Rregullore të Komisionit të BE-së dhe korrigjimin e boshllëkut serioz të mungesës së një Plani Kombëtar për reduktimin e pesticideve, pa iu dorëzuar lobeve të fuqishme bujqësore dhe industrisë së helmeve “dhe pa shtuar” motorin e vërtetë të tranzicionit ekologjik të bujqësisë italiane, qytetarët me zgjedhjet e tyre të përgjegjshme të konsumit duhet të jenë në gjendje të mbështesin rritjen e konsumit të produkteve organike, pa pesticide, siç ka ndodhur tashmë me vajin e palmës”.

Italia është seriozisht prapa në zbatimin e Direktivës së BE-së për pesticidet 2009/128/ KE, deri në vitin 2030 duhet të ulë përdorimin e pesticideve me 62%, por parashikimi ka ngjallur protesta nga shoqatat dhe industria bujqësore. Tani mbetet vetëm të presim vendimet e muajve të ardhshëm, pas diskutimit dhe miratimit të Rregullores nga Parlamenti Evropian.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb