Ankthi mund ta bëjë jetën tuaj edhe më sfiduese, duke shkaktuar stres të panevojshëm për shqetësime të vogla dhe duke e bërë të vështirë për ju që të përqendroheni në punën tuaj, studimet ose thjesht të shijoni jetën e përditshme.

Megjithatë, ka disa mënyra që mund t’ju ndihmojnë për të menaxhuar ankthin dhe të keni një mendje më të qetë dhe më të qartë.

Disa çrregullime ankthi përfshijnë, çrregullimin obsesiv-kompulsiv, çrregullimin e panikut, çrregullimin e ankthit social dhe disa fobi specifike. Llojet e tjera janë çrregullimi i stresit post-traumatik, çrregullimi i ankthit të përgjithësuar, trichotillomania/dermatillomania ose sjelljet e përsëritura të fokusuara në trup) dhe grumbullimi.

Më poshtë po ju renditim disa nga mënyrat më efektive për të menaxhuar ankthin, por kini parasysh se gjithmonë mund të kërkoni ndihmë dhe të konsultoheni me një terapist për të menaxhuar ankthin.

1. Vetëdija

Vetëdija do të thotë të mos e lejoni mendjen tuaj të konsumohet me mendime që provokojnë ankth dhe të përqendroheni në të tashmen tuaj. Ajo qetëson mendjen dhe zvogëlon shqetësimet.

2. Frymëmarrje e thellë

Ushtrimet e duhura të frymëmarrjes mund t’ju ndihmojnë të qetësoni trupin dhe mendjen, duke reduktuar ankthin dhe stresin.

3. Teknikat e relaksimit

Teknika të tjera relaksimi, përveç ushtrimeve të frymëmarrjes, përfshijnë relaksimin progresiv të muskujve, frymëmarrjen e barkut dhe ushtrimet izometrike të relaksimit.

4. Terapia konjitive

Terapia konjitive ju ndihmon të ndryshoni modelet e të menduarit duke ju bërë të identifikoni dhe sfidoni mendimet negative, duke i zëvendësuar ato me mendime pozitive dhe realiste për të menaxhuar ankthin.

5. Ushtrimi

Aktiviteti fizik, veçanërisht ushtrimi i rregullt, është me të vërtetë thelbësor për të reduktuar simptomat e ankthit. Ai përmirëson humorin dhe mirëqenien e përgjithshme.

Mënyra të tjera efektive për të menaxhuar ankthin përfshijnë rregullimet e dietës, terapinë e sjelljes, të mësuarit për të qenë këmbëngulës, ndërtimin e vetëbesimit, zgjidhjen e strukturuar të problemeve, mjekimin dhe bashkimin me grupet mbështetëse dhe edukimin.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb
Etiketa: