Charles u bë Mbret në momentin që nëna e tij vdiq sipas rregullit të vjetër të ligjit të zakonshëm që siguron që Britania të mos jetë kurrë pa një monark dhe “Mbreti nuk vdes kurrë”.

Edhe pse mund të kalojnë disa muaj para se të kurorëzohet, procesi zyrtar i shpalljes së tij Mbret – Këshilli i Aderimit – fillon pothuajse menjëherë.

Sky News hedh një vështrim më të afërt në Këshillin e Aderimit dhe rolin që ai luan në kalimin në një monark të ri.

Çfarë është Këshilli i Aderimit?

Këshilli i Aderimit është një grup i përbërë nga Këshilltarë Privatë, Oficerë të Mëdhenj të Shtetit, Kryetari i Bashkisë së Londrës, Komisionerët e Lartë të Mbretërisë dhe nëpunës të lartë civilë.

Ajo mblidhet vetëm pas vdekjes së monarkut, e cila ndodhi për herë të fundit kur Mbreti George VI vdiq në 1952.

Anëtarët takohen sa më shpejt që është praktikisht e mundur pas vdekjes së monarkut, zakonisht brenda 24 orëve, në Pallatin St James në Londër.

Pas vdekjes së Mbretëreshës do të zhvillohet pak më vonë, në orën 10 të mëngjesit të së shtunës, 10 shtator, dhe do të transmetohet në televizion për herë të parë në histori.

Ai mbikëqyr shpalljen zyrtare të trashëgimtarit të fronit duke u bërë Mbret ose Mbretëreshë dhe ndahet në dy pjesë.

Sipas komentatorit mbretëror të Sky News, Alastair Bruce: “Këshilli i aderimit është një domosdoshmëri kushtetuese.

“Rrjedh nga kohët saksone kur të gjithë krerët e mëdhenj të vendit mblidheshin dhe zgjidhnin nga pasardhësit e gjallë të perëndisë King Woden.”

Cilët janë anëtarët e saj?

Këshilli i Aderimit përbëhet kryesisht nga Këshilltarë Privatë dhe kryesohet nga lideri i tij, Zoti President i Këshillit – aktualisht deputete Penny Mordaunt -e cila është gjithashtu Udhëheqëse i Dhomës së Parlamentit.

Këshilli Privy ka më shumë se 700 anëtarë, por me një vend vetëm për rreth 150 persona në Apartamentet Shtetërore në Pallatin e St James, vetëm anëtarët aktivë ka të ngjarë të marrin pjesë.

Thirrjet u dërgohen të gjithë këshilltarëve të fshehtë, megjithatë, të cilët përfshijnë kryeministrat e kaluar, ministrat e tyre dhe liderët e opozitës.

Bashkëshortja Mbretëreshë dhe Princi Uilliam do të jenë të dy si këshilltarë të fshehtë, ashtu si edhe Sir Angus Ogilvy, i cili është i martuar me kushërirën e Mbretëreshës, Alexandra.

Kryetari i Bashkisë së Londrës – aktualisht Vincent Keaveny – do të jetë gjithashtu i ftuar, së bashku me Komisionerët e Lartë ose Komisionerët e Lartë në detyrë të të gjitha 14 mbretërive të Komonuelthit që kishin mbretëreshën si monarke.

Ministri i Parë i Skocisë, Nicola Sturgeon dhe Sekretari i Shtetit për Skocinë janë gjithashtu pjesë e Këshillit të Aderimit, së bashku me Lordin Kancelar aktual dhe Lordin President të Gjykatës së Sesionit.

Skynews Penny Mordaun House Of Common 5841443
Skynews Penny Mordaun House Of Common 5841443

Pjesa e par137

Takimi i parë i Këshillit të Aderimit zhvillohet pa Mbretin ose Mbretëreshën e re që t’i shpallë zyrtarisht ata sovran të ri.

Kjo ndodh në Pallatin e St James – dikur rezidenca kryesore e monarkut në Londër derisa u zhvendos në Pallatin Buckingham në vitet 1800.

Mbreti George VI vdiq në “orët e hershme” të 6 shkurtit 1952, me mbledhjen e këshillit për herë të parë 17 orë më vonë. Të pranishëm ishin 191 anëtarë të këshillit.

Takimi fillon me Zotin President që njofton vdekjen e monarkut dhe i bën thirrje nëpunësit të Këshillit të lexojë Deklaratën e Aderimit.

Skynews Accession Council Queen 5893013
Skynews Accession Council Queen 5893013

Teksti i shpalljes së Mbretëreshës thoshte: “Ndërsa i ka pëlqyer Zotit të Plotfuqishëm që të thërrasë në mëshirën e tij, Zotin tonë të ndjerë sovran, Mbretin Xhorxh VI, i bekuar dhe i lavdishëm qoftë kujtimi i tij, me vdekjen e të cilit kurora i erdhi vetëm dhe me të drejtë Princeshës së lartë dhe të fuqishme Elizabeth Alexandra Mary”.

“Ne, pra, Zotët Shpirtërorë dhe të përkohshëm të kësaj Mbretërie, duke qenë këtu të ndihmuar me Këshillin Privat të Madhërisë së Tij të ndjerë, me përfaqësues të anëtarëve të tjerë të Commonwealth, me zotërinj të tjerë kryesorë të cilësisë, me Zotin Kryetarin e Bashkisë, Kryebashkiakët dhe qytetarët të Londrës, tani me një zë dhe pëlqimin e gjuhës e të zemrës publikoni dhe shpallni se Princesha e lartë dhe e fuqishme Elizabeth Alexandra Mary tani, me vdekjen e sovranit tonë të ndjerë , bëhet Mbretëresha Elizabeth II”.

“Me hirin e Zotit Mbretëresha e kësaj mbretërie dhe e të gjitha sferave dhe territoreve të tjera të saj, Kreu i Komonuelthit, Mbrojtësi i Besimit, të cilës nëpunësit e saj i njohin të gjithë besimin dhe bindjen e vazhdueshme me dashuri të përzemërt dhe të përulur, duke iu lutur Perëndisë me anë të cilit Mbretërit dhe mbretëreshat mbretërojnë, për të bekuar Princeshën Mbretërore Elizabeth II me vite të gjata dhe të lumtura për të mbretëruar mbi ne.”

Shpallja, është zakonisht hera e parë ku zbulohet titulli zyrtar i monarkut të ri, por me këtë rast, Clarence House ka njoftuar tashmë se ai do të jetë Mbreti Charles III.

Pasi të lexohet teksti i shpalljes, ai nënshkruhet nga anëtarët e “partisë së platformës”, e cila përfshin anëtarët e familjes mbretërore që janë këshilltarë të fshehtë, kryeministrin, Lord Kancelarin, Lordin Privy Seal, Earl Marshall dhe Kryepeshkopët e Canterbury-t dhe York.

Zoti President bën thirrje për heshtje dhe më pas lexon çdo pjesë të mbetur të çështjes.

Pjesa e dytë

Në mbledhjen e dytë të Këshillit të Aderimit merr pjesë monarku i ri dhe në fakt është takimi i tyre i parë në Këshillin Privy – pasi në të marrin pjesë vetëm Këshilltarët Privatë.

Tradicionalisht pjesa e dytë zhvillohet menjëherë pas të parës, por meqenëse Mbretëresha ishte jashtë vendit kur babai i saj vdiq, ajo u zhvillua dy ditë më vonë pasi ajo ishte kthyer në Angli.

Këtë herë do të fillojë në orën 11:00 të së shtunës me Mbretin duke lexuar një deklaratë personale për vdekjen e nënës së tij.

Mbretëresha lexoi: “Me vdekjen e papritur të babait tim të dashur, unë jam thirrur të marr detyrat dhe përgjegjësitë e sovranitetit”.

“Në këtë kohë dhimbjeje të thellë, është një ngushëllim i thellë për mua që të sigurohem për simpatinë që ju dhe të gjithë popujt e mi ndjeni ndaj meje, ndaj nënës dhe motrës sime dhe ndaj anëtarëve të tjerë të familjes sime.

“Babai im ishte kreu ynë i nderuar dhe i dashur, siç ishte i familjes së gjerë të nënshtetasve të tij. Dhimbja që sjell humbja e tij është e ndarë me të gjithë ne”.

“Zemra ime është shumë e mbushur për mua që të them më shumë për ju sot se do të punoj gjithmonë siç bëri babai im gjatë gjithë mbretërimit të tij për të mbështetur qeverinë kushtetuese dhe për të çuar përpara lumturinë dhe prosperitetin e popujve të mi të përhapur në të gjithë botën”.

“Unë e di se në vendosmërinë time për të ndjekur shembullin e tij të ndritshëm të shërbimit dhe përkushtimit, do të frymëzohem nga besnikëria dhe dashuria e atyre mbretëresha e të cilëve jam thirrur të jem, dhe nga këshilla e parlamenteve të tyre të zgjedhur. I lutem Zotit do të më ndihmojë të kryej denjësisht këtë detyrë të rëndë që më është ngarkuar kaq herët në jetën time”.

Më pas, monarku lexon Betimin Skocez, i cili është bërë nga çdo mbret dhe mbretëreshë e Anglisë që nga pranimi i Xhorxhit I në 1714.

Ai daton në një kohë kur Evropa Katolike shihej si një kërcënim ekzistencial për Britaninë dhe mbron sigurinë e Kishës së Skocisë – ndryshe nga Anglia – kisha dhe shteti janë të ndara atje.

Betimi skocez i Mbretëreshës thoshte: “Unë, Mbretëresha Elizabeth II me hirin e Zotit të Mbretërisë së Bashkuar të Britanisë së Madhe dhe Irlandës së Veriut dhe të mbretërive dhe territoreve të mia të tjera dhe territoreve të Mbretit, Mbrojtës i Besimit, premtoj besnikërisht dhe betohem se do të mbaj dhe ruaj të pacenueshëm vendosjen e fesë së vërtetë protestante siç përcaktohet nga ligjet e bëra në Skoci për ndjekjen penale të pretendimit të së drejtës dhe veçanërisht nga një akt i titulluar “Një akt për sigurimin e fesë protestante dhe qeverisë së kishës presbiteriane” dhe nga aktet e miratuara në parlamenti i të dy Mbretërive për Bashkimin e dy Mbretërive, së bashku me qeverinë, adhurimin, disiplinën, të drejtat dhe privilegjet e Kishës së Skocisë. Pra, më ndihmo o Zot.”

Skynews Accession Council Queen 5893014
Skynews Accession Council Queen 5893014

Më pas, monarku nënshkruan dy instrumente që regjistrojnë nënshkrimin e betimit, të cilat dëshmohen nga anëtarët mbretërorë të Këshillit Privy, ministri i parë i Skocisë, zoti avokat i Skocisë, sekretari i shtetit për Skocinë, avokati i përgjithshëm për Skocinë – nëse ata janë një Këshilltar Privat – Zoti Kancelar dhe Zoti President i Gjykatës së Sesionit.

Një kopje shkon në Gjykatën e Sesionit për t’u regjistruar në Librat e Sederunt dhe tjetra ruhet në Librat e Këshillit Privat.

Presidenti i Këshillit më pas kalon çdo çështje të mbetur të biznesit përpara se secili këshilltar të nënshkruajë shpalljen dhe të largohet.

Tradicionalisht, trumpetistët nga Life Guards dhe bateristët nga Garda e Coldstream luajnë pas përfundimit të takimit.

Mbreti Garter i Armëve, Earl Marshalli, oficerët dhe rreshterët e armëve do të mblidhen më pas në ballkonin mbi Gjykatën e Friary në Pallatin e St James dhe do të lexojnë shpalljen.

Menjëherë pas kësaj do të lexohet në Royal Exchange në qytetin e Londrës – në prani të Kryetarit të Londrës.

Leximet e mëvonshme do të pasojnë në Edinburg, Cardiff, Belfast dhe vende në të gjithë Commonwealth në orën 12:00 të së dielës.

Flamujt do të valëviten përsëri në shtizë të plotë nga leximi kryesor i shpalljes deri në ato vijuese në të katër kombet.

Më pas ata do të kthehen në gjysmështizë si shenjë respekti për Mbretëreshën.
Një procesverbal i të gjitha punimeve të Këshillit të Aderimit publikohet në Gazetën e Londrës – të dhënat publike zyrtare të Mbretërisë së Bashkuar.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb