Procesi i votimit pothuajse në të gjitha qytetet në Itali po shoqërohet me radhë të gjata dhe kaos në qendrat e votimit.

Sipas mediave përtej Adriatikut, mund të jetë kuponi kundër mashtrimit ai që ka shkaktuar këto ngadalësime dhe pritje të gjata pritej, kryesisht në zonën nga Aosta në Catania dhe më pas duke kaluar nëpër Milano, Torino, Romë dhe Cagliari.

Por çfarë është ky mekanizëm që mund të jetë ndër shkaktarët e radhëve dhe përplasjeve në qendrat e votimit?

I parashikuar nga Rosatellum, kuponi kundër mashtrimit u fut në ligjin aktual zgjedhor me të cilin thirren italianët të votojnë për të parandaluar shkëmbimin e votës dhe hyrjen e fletëve të votimit nga jashtë.

Një mekanizëm ky i provuar tashmë në të shkuarën, me zgjedhjet e vitit 2108. Teknikisht, kuponi është një kod alfanumerik progresiv që shkëputet nga fleta e votimit vetëm pasi qytetari të ketë shprehur preferencën e tij.

Ndërkohë, kryetari kontrollon nëse numri i kuponit është i njëjtë me atë të shënuar përpara dorëzimit të kartës dhe vetëm në fund të këtij kontrolli, fleta e votimit mund të futet në kuti.

 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri
 • foto galeri

Nga ana e tyre, zgjedhësit, përpara se të fusin fletën e votimit, duhet të kontrollojnë nëse ajo prerje është shkëputur, përndryshe, gjatë fazës së kontrollit, vetë ajo fletë votimi do të konsiderohet ‘jo anormale’ dhe do të anulohet.

Kuponi kundër mashtrimit parashikohet nga neni 58 i ligjit dhe përshkruhet në nenin 361 të vitit 1957 (teksti i konsoliduar i ligjeve zgjedhore), i përditësuar me ligjin nr. 165, pikërisht Rosatellum.

Zgjedhësi, sipas përcaktimeve, i jep kryetarit të qendrës së votimit, në përfundim të operacioneve të votimit, fletën e votimit të mbyllur dhe lapsin.

Kryetari “verifikon identitetin” e kartës “duke shqyrtuar nënshkrimin dhe vulën, dhe duke krahasuar numrin e shkruar në shtojcë me atë të shkruar në listë”.

Gjithmonë i takon kryetarit të heqë kuponin nga karta, “duke ndjekur vijën me pika”, “kontrolloni që numri progresiv të jetë i njëjti i shënuar përpara dorëzimit.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb