Një studim i ri në Izrael ka zbuluar se doza e katërt e vaksinës Pfizer-BioNTech përmirëson mbrojtjen kundër infeksionit  COVID-19 të rëndë; megjithatë, mbrojtja kundër infeksionit të konfirmuar duket të jetë jetëshkurtër.

Studimi , i botuar në New England Journal of Medicine, zbuloi se efektiviteti kundër infeksionit COVID-19 në javën e katërt pas marrjes së dozës së katërt ishte më i ulët në krahasim me mbrojtjen pas dozës së tretë të vaksinës.

Mbrojtja kundër sëmundjeve të rënda nuk u zbeh gjatë gjashtë javëve pas administrimit të dozës së katërt dhe zbuloi se shkalla e infeksionit të konfirmuar në javën e katërt pas kësaj ishte më e ulët se ajo në grupin me tre doza vaksinash.

Megjithatë, studimi shtoi se mbrojtja kundër infeksionit u zbeh në javët e mëvonshme.

Izraeli ishte vendi i parë që filloi administrimin e një doze të katërt. Studimi, i kryer nga Qendra Mjekësore Sheba, përfshiu më shumë se 1.25 milionë njerëz të vaksinuar në Izrael nga 10 janari deri më 2 mars.

Ai përfshinte ata që ishin 60 vjeç ose më të vjetër dhe kishin marrë tre doza të vaksinës Pfizer-BioNTech COVID-19 të paktën katër muaj më parë. Ajo u zhvillua pasi varianti omicron çoi në një rritje të rasteve të koronavirusit në të gjithë botën.

Studimi gjithashtu vuri në dukje se varianti i omicron është gjenetikisht divergjent nga soji stërgjysh i SARS-CoV-2 për të cilin ishte përshtatur vaksina Pfizer-BioNTech.

Gjetjet sugjerojnë se mbrojtja kundër infeksionit të konfirmuar me variantin omicron është në nivelin më të lartë në javën e katërt pas vaksinimit, pas së cilës efikasiteti i përforcuesit zvogëlohet deri në javën e tetë.

Megjithatë, autorët e studimit vunë në dukje se nevojitet më shumë ndjekje për të vlerësuar mbrojtjen e dozës së katërt kundër sëmundjeve të rënda për periudha më të gjata.

Ky studim vjen pasi Administrata e Ushqimit dhe Barnave i dha dritën jeshile muajin e kaluar një vaksine të dytë përforcuese të koronavirusit për njerëzit e moshës 50 vjeç e lart, në një përpjekje për të shmangur një rritje tjetër të mundshme të infeksioneve për shkak të një nënvarianti të omicron.

Agjencia tha se kushdo i moshës 50 vjeç e lart mund të marrë një dozë të dytë përforcuese të një vaksine mRNA të paktën katër muaj pas përforcuesit të parë, pavarësisht se cila vaksinë është administruar herën e parë.

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb