Zonja e parë e Turqisë mbajti një fjalim të fuqishëm në një ngjarje të Ditës Ndërkombëtare të Mbetjeve Zero në Nairobi, Kenia, duke theksuar nevojën urgjente për veprim kolektiv për të adresuar sfidat mjedisore dhe për të avancuar përpjekjet për qëndrueshmëri.

Emine Erdogan kritikoi gjendjen e rrezikshme të ekosistemeve të Tokës, duke paralajmëruar se lumenjtë përballen me kërcënimin e zhdukjes për shkak të konsumit të pahijshëm dhe se toka në të gjithë botën lufton për mbijetesë mes mbetjeve kimike.

“Ndotja e ajrit vret 7 milionë njerëz çdo vit”, deklaroi ajo, duke vënë në dukje dëmin njerëzor të degradimit të mjedisit. “Që nga viti 1970, popullsia globale e kafshëve të egra ka rënë me 70 për qind.”

Zonja e parë tha se njerëzimi gjeneron 2 miliardë tonë mbeturina në vit, duke çuar në shkatërrim të rëndë mjedisor, veçanërisht të shkaktuar nga ndotja plastike. Ajo vuri në dukje se çdo ditë, një ekuivalent prej 2,000 kamionësh mbeturinash plot me plastikë hidhen në oqeane, lumenj dhe liqene.

“A është e qetë ndërgjegjja jonë me faktin se një ishull plastik me përmasa kontinenti po noton në oqean për shkak të njerëzve në këtë shekull?” pyeti Erdogan, duke sfiduar audiencën të përballet me pasojat e praktikave të paqëndrueshme.

Në lidhje me origjinën e lëvizjes së mbeturinave zero, Erdogan shprehu kënaqësinë me evoluimin e saj në një nismë globale, duke kulmuar me miratimin e Asamblesë së Përgjithshme të OKB-së në dhjetor 2022 të një rezolute në mbështetje të parimeve të mbetjeve zero.

“Njohja se çdo burim që konsumojmë duhet të përdoret me përgjegjësi qëndron në zemër të qasjes zero mbetje”, tha ajo, duke theksuar rëndësinë e zgjedhjeve të ndërgjegjshme në konsum dhe prodhim.

“Si kryetare e Bordit Këshillimor të Personave Eminent të Kombeve të Bashkuara për Zero Mbetje, unë besoj se ndërgjegjësimi për jetën pa mbeturina dhe të qëndrueshme do të jetë një nga trashëgimitë më të favorshme që mund t’u lëmë brezave të ardhshëm”, tha Erdogan, duke shprehur shpresën për një botë ku burimet optimizohen, mbetjet minimizohen dhe mbizotëron qëndrueshmëria.

Inger Andersen, drejtore ekzekutive e Programit të OKB-së për Mjedisin, theksoi se Dita Ndërkombëtare e Mbetjeve Zero shërben si një kujtesë se “planeti ynë nuk mund të heqë dorë pafundësisht nga burimet duke marrë ndotje në këmbim”.

Në një fjalim, ajo theksoi domosdoshmërinë e trajtimit të mbetjeve të menaxhuara keq, të cilat rrezikojnë shëndetin e njerëzve dhe shëndetin e planetit.

Duke folur gjithashtu në takim, ambasadori turk në Kenia, Subutay Yuksel përgëzoi propozimet vizionare të Erdoganit, duke përfshirë shpalljen e një viti me mbetje zero dhe krijimin e një fondi global zero mbetje të mbikëqyrur nga bordi këshillues.

Ambasadori i Turqisë në OKB në Gjenevë Guven Begec tha se përvoja turke me zero mbeturina filloi me angazhimin personal të zonjës së parë.

Begec tha se tani është një politikë kombëtare e ekzekutuar nga Ministria e Mjedisit, Urbanizimit dhe Ndryshimeve Klimatike.

“Objektivi është rritja e shkallës së rikuperimit të mbetjeve të riciklueshme në 60% në 2035, që ishte 13% në 2017 dhe 35% në 2023”, tha Begec.

Begec tha se ata do të donin të shihnin një axhendë të mbeturinave zero më të dukshme në G7, G20, konferencat e OKB-së për ndryshimin e klimës COP dhe takimet e Forumit të Ishujve të Paqësorit.

“Ndotja e mbeturinave kërcënon shëndetin e njeriut, i kushton rëndë ekonomisë globale dhe përkeqëson krizën e trefishtë planetare”.

Sipas OKB-së, Dita Ndërkombëtare e Mbetjeve Zero promovon modele të përgjegjshme të prodhimit dhe konsumit dhe inkurajon një zhvendosje drejt një qasjeje të ciklit jetësor.

 

Për t’u bërë pjesë e grupit "Balkanweb" mjafton të klikoni: Join Group dhe kërkesa do t’ju aprovohet menjëherë. Grupi Balkanweb